Da li će hrvatski uvjeti biti uslov za Srbiju u EU?

Odluka Haškog tribunala da lider radikala Vojislav Šešelj prati izricanje presude 31. marta iz Beograda putem video-linka, izazvala je reakciju u Hrvatskoj i razmenu oštrih poruka na relaciji Beograd-Zagreb. Hrvatski premijer očekuje od Beograda da donese "pravilnu odluku" o Šešelju, a srpski odgovara da ne razume hrvatske zvaničnike. Osim Šešelja, iz Zagreba stižu još dva uslova Beogradu za nastavak evropskog puta.

Od Zagreba istovremeno podrška i saplitanje na evropskom putu. Hrvatska je Srbiji ispostavila tri uslova za otvaranja poglavlja 23. Prvim se traži veće učešće manjina u parlamentu. Ipak, svaka partija odlučuje da li će na izbore sam ili u koaliciji sa nacionalnom.

Vladimir Medović iz Evropskog pokreta smatra da je reč o opštem pitanju kvota i o tretiranju Bunjevaca, jer Zagreb smatra da su oni pripadnici hrvatske nacionalne manjine.

Drugi uslov je tačka sporenja stara 13 godina, koliko je star i srpski Zakon o univerzalnoj jurisdikciji. Od Srbije Zagreb traži da ukine nadležnost za ratne zločine koji su se dogodili van njene teritorije. Smatraju da je zbog toga uhapšen Veljko Marić, a pretpostavlja se da bi takvu sudbinu moglo da doživi 300 branitelja. U Vladi Srbije rekli su nam da za sada izmene tog zakona nisu predviđene.

Dejan Jović sa Fakultet političkih nauka u Zagrebu ističe da pitanje
tog zakona treba gledati u širem kontekstu. To je način interpretacije devedesetih, rat za koji se u Hrvatskoj kaže da je isključivo bio odbrambeni, navodi Jović.

A sve je krenulo od Šešelja, zapravo prve tačke. Hrvate je naljutila odluka Haga da presudu može da čeka u Beogradu.

"Mi veoma poštujemo naše hrvatske komšije oni su moćni i snažni, mi ćemo da radimo svoj posao. Ako misle da smo facnirinani njihovom argumenatacijom ili uplašeni, grdno su se prevarili, poručuje premijer Aleksandar Vučić. Ne želimo svoju snagu nikome da pokazujemo, ali nećemo da dozvolimo nikome da nas ponižava", ističe Vučić.

Ovakve izjave iz Zagreba dolaze i pored deklaracije hrvatskog Sabora kojim se obavezao da komšije neće ucenjivati i kočiti u njihovim naporima da uđu u EU, odnosno da neće koristiti bilateralna pitanja. Brisel nema mehanizam da reaguje.

Vladimir Medović napominje da svaka država samostalno donosi odluku. Ne postoji nijedno pravno sredstvo u EU kojom bi Brisel ili druge države članice mogle da utiču na stav Hrvatske, dodaje Medović.

Dejan Jović ocenjuje da se i u slučaju poglavlja 23 i slučaj Šešelja radi manje o logičkim argumentima, a više o političkoj odluci. Prema njegovim rečima, sadašnja vlast u Hrvatskoj mnogo je manje sklona pružanju podrške Srbiji u njenom naporu na putu ka EU nego prethodna. "Dok je ona na vlasti mislim da Beograd može očekivati ozbiljne probleme iz Zagreba", smatra Jović.

Situaciju u koju želi da stavi Srbiju, Hrvatska je doživela i sama. Zbog spora oko Piranskog zaliva, Slovenija je na 10 meseci blokirala otvaranje poglavlja Hrvatske sa EU. Sličan primer je dugogodišnji spor koji Makedonija ima sa Grčkom zbog svog imena, što je, između ostalog, koči na putu ka EU.

 

broj komentara 13 pošalji komentar
(ponedeljak, 21. mar 2016, 09:14)
anonymous [neregistrovani]

0

Ma nek blokiraju ionako se unija raspada ucinice nam veliku uslugu

(ponedeljak, 21. mar 2016, 08:54)
anonymous [neregistrovani]

Predlog za odgovor Hrvatskoj

Preispitati privatizacije srpskih preduzeća koja su sada u vlasništvu Hrvata. Ako oni nama blokiraju ulazak u EU, možemo im kontramerom ograničiti poslovanje. Odblokirali bi nas odmah, kao kad su onomad držali dva dana naše kamione na granici pa pustili.

(ponedeljak, 21. mar 2016, 08:23)
Еуроскептик [neregistrovani]

Одг.Да ли ће хрватске уцене бити услов за Србију у ЕУ?

Ма не! Чим наша браћа по матери схвате да је после сваке уцене све већи број Еуроскептика, предонислиће се и заборавити то што су тражили. Важно им је да нама није добро...

(ponedeljak, 21. mar 2016, 07:23)
anonymous [neregistrovani]

budjenje

neko pametan treba da se zapita kako smo mi dosli dotle da zavisimo od volje hrvatskih politicara?
ocito, radilo se naopako!

(ponedeljak, 21. mar 2016, 06:38)
anonymous [neregistrovani]

Nema opasnosti

Nas nece nikada primiti u EU, tako da nema nikakvih opasnosti da nas Hrvatska blokira. Zar postoji neko razumno objasnjenje zasto pregovori nisu jos poceli? Postoji li nesto sto mi ne znamo, neki uslov koji nismo ispunili? Ili nas jednostavno receno - nece.

(ponedeljak, 21. mar 2016, 05:50)
Миша Јовановић, Сан Дијего, Калифорнија [neregistrovani]

Да ли ће хрватски увјети бити услов за Србију у ЕУ?

Најмање 40% Срба ће вам бити неизмерно захвално. То би било нешто најбоље што бисте могли да учините за Србију.

(ponedeljak, 21. mar 2016, 05:09)
anonymous [neregistrovani]

Ako

Beograd ne zauzda Dodika proci ce jos mnogo godina do EU clanstva Srbije, jer ce ono biti odlagano (zajedno sa crnogorkim) sve dok BiH ne bude spremna za isto. Svi u jednom paketu ili niko - to EU je uslov broj 1, a NATO clanstvo broj 2.

(ponedeljak, 21. mar 2016, 02:50)
anonymous [neregistrovani]

slo

Pa niste normalni zato što se ljutite a imate i kratku pamet. Ja sam iz BiH i znam da smo na repu evropskih integracija bez nade za članstvo. Sjećam jako dobro šta su Slovenci radili Hrvatima prije nego su ovi primljeni u EU. I vas to sa potpunim pravom očekuje ako ne i gore.

(nedelja, 20. mar 2016, 23:13)
anonymous [neregistrovani]

'Uvjeti'

Mogu da mastaju da su mocni i da mogu da postavljaju 'uvjete' Srbiji.Sudbinu i 'uvjete' i Hrvatskoj i Srbiji odredjuju mnogo jaci igraci.

(nedelja, 20. mar 2016, 21:44)
anonymous [neregistrovani]

Jezik

Za uvjete ne znam, ali uslovi mogu da nas zaustave, sto mislim da je dobro.