Marineli: NATO otvoren za saradnju sa Srbijom

NATO je otvoren za sve vidove saradnje sa Srbijom ali poštuje neutralnost Beograda i ne smatra je preprekom za tu saradnju, izjavio je šef NATO kancelarije za vezu u Srbiji general Ćezare Marineli.

Na seminaru o međunarodnoj vojnoj saradnji u Zrenjaninu, Marineli je ocenio da je postojeći nivo saradnje NATO i Vojske Srbije veoma dobar kao i da raste nivo složenosti obuke u okviru vežbi u kojima učestvuju pripadnici Alijanse i VS.

"NATO je otvoren za sve vidove saradnje ali poštuje vojnu neutralnost Beograda i ona za nas ne predstavlja problem niti prepreku za saradnju", rekao je Marineli dodavši da Alijansa poštuje i saradnju koju Srbija na vojnom planu ima sa Rusijom.

Šef NATO kancelarije je posebno istakao i doprinos koji Srbija daje mirovnim misijama Ujedinjenih nacija i Evropske unije navodeći da se po broju angažovanih vojnika u tim operacijama nalazi na sedmom mestu u Evropi.

Vojni izaslanik Velike Britanije u Beogradu Sajmon Ficgibon ocenio je da ta zemlja prepoznaje Srbiju kao najbitnijeg partnera u regionu s obzirom na geografski položaj i regionali uticaj.

Prema njegovim rečima, najznačajnije oblasti vojne saradnje Velike Britanije i Srbije tiču se profesionalnog vojnog obrazovanja srpskih oficira na britanskim vojnim akademijama kao i razmene iskustava iz mirovnih misijama.

Kaže da je što se tiče tradicionalne vojne saradnje ona na prilično niskom nivou i to uglavnom iz političkih razloga ali da se popravlja.

"Želimo da Srbi i Britanci budu zajedno angažovani u nekim budućim mirovnim misijama ali to je prvenstveno stvar političke volje", rekao je Ficgibon.

Prema rečima vojnog izaslanika SAD u Beogradu Tahta Blekberna, Srbija i SAD razvijaju prave partnerske odnose a saradnja dve zemlje u sferi odbrane počiva na zajednički prihvaćenim vrednostima poput stabilnosti i bezbednosti.

"SAD znaju da je Srbija suverena zemlja i mi uvažavamo njenu neutralnost. SAD su izdvolije sedam miliona dolara za proširenje kapaciteta baze Jug kraj Bujanovca u koji se vrši obuka za učešće u mirovnim misijama, kao i milion dolar bespovratne pomoći za obrazovno usavršavanje srpskih oficira i podoficira u SAD", rekao je Ficgibon.

Dvodnevni seminar u Zrenjaninu koji je posvećen predstavljanju međunarodnih vojnih aktivnosti i vežbi u kojima učestvuju pripadnici VS organizovalo je Ministarstvo odbrane Srbije u saradnji sa ambasadom Velike Britanije u Beogradu.

broj komentara 7 pošalji komentar
(nedelja, 20. mar 2016, 19:58)
anonymous [neregistrovani]

???

Baš dobro ako su svaki vid saradnje. Valjda će početi da obnavljaju porušeno i plate oštetu civilnim žrtvama. Ali generali iz tog vremena ni danas nije žao što nas je bombardovao, kaže kriv je Milošević. Pa što njega nistebombardovali nego nevine???

(nedelja, 20. mar 2016, 03:22)
anonymous [neregistrovani]

NATO pakt

Ko su to "svi" u NATO paktu?

(subota, 19. mar 2016, 20:20)
anonymous [neregistrovani]

Pa svi su u NATO

A mi se pravimo pametni!? Ispadnemo li glupi, naša je krivica.

(subota, 19. mar 2016, 19:56)
anonymous [neregistrovani]

Agresivnja kampanja NATO-a

Strašno, nema dana a da bar dve, tri vesti "pozitivne" ne možemo da čujemo u vestima.

(subota, 19. mar 2016, 18:35)
anonymous [neregistrovani]

Hvala vi!

Stvarno je sramno sa vase strane da nam ponudite bilo sta posle onoga sto smo doziveli od vas...

(subota, 19. mar 2016, 17:31)
anonymous [neregistrovani]

Saradnja

Vlast Srbije podhitno da raspiše referendum na temu da li je narod Srbije za saradnju sa NATO paktom ili za saradnju sa BRIKS-om i vojskom Ruske Federacije. Da se više zapuše usta politikanata u NATO paktu.

(subota, 19. mar 2016, 17:19)
anonymous Lala [neregistrovani]

Drugim recima :

oprostićete nam što smo vas bombardovali i sve će opet biti u redu .