Marić: Pitanje "Trepče" rešavati u Briselu

Ministar za lokalnu samoupravu u kosovskoj Vladi Ljubomir Marić kaže za RTS da predstavnici Srba neće učestvovati u Komisiji koja će predložiti zakon kojim bi se preciziralo vlasništvo i funkcionisanje "Trepče". To pitanje treba rešavati na briselskom nivou, naglasio je Marić.

Gostujući u Dnevniku RTS-a, Ljubomir Marić je rekao da su predstavnici Srba pokušali da kažu premijeru Isi Mustafi da je odluka o formiranju Komisije loša.

"Ta odluka nije ono o čemu smo razgovarali i naš stav ostaje nepromenjen - status 'Trepče' treba rešavati na briselskom nivou", naglasio je Marić.

Podsetio je da je kosovska vlada još u januaru prošle godine pokušala da transformiše "Trepču", ali je zvanični Beograd sprečio taj scenario zahvaljujući svojoj međunarodnoj poziciji. 

Marić je istakao da 16-člana komisija, u kojoj će biti dvoje predstavnika Srba, samo treba da ispuni formu.

"U njoj su bivši direktori, predstavnici akademskih zajednica iz Prištine - jasno da ćemo biti preglasani. Krenuli smo u aktivnosti sa međunarodnom zajednicom, da ukažemo da to ne odražava koalicioni sporazum sa partnerima sa kojima smo u vladi i videćemo kako će se to završiti", rekao je Marić.

Ministar za lokalnu samoupravu u kosovskoj Vladi je naglasio da ne vidi razlog da Srbi učestvuju u nečemu gde će samo ispunjavati formu

Govoreći o grafitu "ISIS dolazi" ispisanom na zidu Crkve Svetog Nikole u Prištini da godišnjicu pogroma Srba, Marić je rekao da se tako nešto ne događa prvi put.

"Grafite smo imali i na Visokim Dečanima i u Severnoj Kosovskoj Mitrovici. Ono što je novo, a o čemu se malo govori na Kosovu, jeste širenje ekstremističkih grupa i uticanje na muslimansku religiju i javnost na Kosovu", ukazao je Marić.

Prema njegovim rečima, pitanje je vreme kada će ekstremizam biti izražen prema srpskoj zajednici na Kosovu.

"Ukazujemo međunarodnoj zajednici da ovo pitanje treba ozbiljno tretirati i sprečiti da dođe do nečega lošeg", naglasio je Marić.

broj komentara 1 pošalji komentar
(subota, 19. mar 2016, 12:21)
Ратко [neregistrovani]

Услов

Радије се клонити Брисела. Узеће "ТРЕПЧУ" као услов за поглавље.