Tusk: Ojačati saradnju sa Makedonijom i Srbijom

U posebnom zaključku lideri EU su danas u Briselu zatražili od Evropske investicione banke da do juna predloži dodatna finansijska sredstva za ekonomsko jačanje i izgradnju ključne infrastrukture na zapadnobalkanskom području. Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk poziva na jačanje saradnje sa Zapadnim Balkanom kako bi se uhvatilo ukoštac s imigracionom krizom.

Lideri Evropske unije i turski premijer Ahmet Davutoglu su postigli sporazum o zaustavljanju priliva ilegalne imigracije i razbijanju krijumčarskih mreža imigranata koji stupa na snagu u nedelju u ponoć i prema kojem će "svi ilegalni imigranti koji dođu u Grčku iz Turske biti vraćeni" na tursku teritoriju.

Ključna stavka nagodbe vođa EU i Davutoglua jeste da se zaustavi dolazak svih imigranata na grčke granice Evropske unije i prevashodno spreči dalje krijumčarenje migranata iz Turske u Evropu, dok je EU za uzvrat obećala da će za svakog imigranta čiji povratak prihvati Turska, odobriti azil jednom ratnom izbeglici smeštenom na turskoj teritoriji.

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk je, na završetku samita, želeo da naglasi da će ovaj sporazum moći da deluje samo ako sve mere za potpunu zaštitu spoljnih granica budu sprovedene.

A to znači, podvukao je Tusk na zajedničkoj konferenciji za medije s turskim premijerom Davutogluom i predsednikom Evropske komisije Žan-Klod Junkerom, da se zaštite spoljne granice Unije, brzo postavi jaka evropska granična i pomorska straža, da "zapadnobalkanski put imigranata" ostane zatvoren, kao i da se ponovo uspostavi normalan šengenski sistem bez granica i ojača saradnja EU sa Srbijom i Makedonijom.

U posebnim zaključcima o migraciji, vođe EU pozvali su "na jačanje saradnje sa Zapadnim Balkanom u hvatanju ukoštac s imigracionom krizom".

Šefovi država ili vlada EU su "zatražili od Evropske investicione banke da do juna pripremi inicijativu s ciljem da se brzo obezbede dodatna sredstva za finansijsku podršku održivom rastu, izgradnji ključne infrastrukture i socijalne kohezije u južnom susedstvu i zemljama Zapadnog Balkana".

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи