Princ Čarls i vojvotkinja Kamila u Prištini

Britanski prinčevski par nastavlja svoju posetu Srbiji u Prištini. Na aerodromu ih je dočekala kosovska predsednica Atifete Jahjaga i ambasador Velike Britanije na Kosovu Rouri O'Konel, prenose prištinski mediji. Oni će boraviti u hotelu "Svis dajmond", gde će biti priređen i koktel u njihovu čast. Jahjaga je odlikovala princa od Velsa medaljom za mir, demokratiju i humanizam.

Princ od Velsa i vojvotkinja od Kornvola prisustvuju svečanom prijemu koji je u Prištini organizovan u njihovu čast, a dočekali su ih kosovski premijer Isa Mustafa, novoizabrani predsednik Hašim Tači, zamenik premijera Branimir Stojanović, kao i drugi članovi kabineta, poslanici i predstavnici ambasada u Prištini, preneo je RTK2. 

Atifete Jahjaga je odlikovala princa od Velsa "medaljom za mir, demokratiju i humanizam" nazvanu po Ibrahimu Rugovi.

Kosovska predsednica ocenila je da je poseta princa Čarlsa i vojvotkinje Kamile Kosovu potvrdila posebne i jake veze Prištine i Londona, saopšteno je iz kabineta kosovske predsednice.

Kako se navodi u saopštenju, Jahjaga je zahvalila princu Čarlsu "na izuzetnoj ulozi Velike Britanije za slobodu i nezavisnost Kosova, kao i u izgradnji stabilne demokratije".

Takođe, bilo je reči i o zajedničkom angažovanju Kosova i Velike Britanije u očuvanju i promovisanju međuverske tolerancije i sprečavanju seksualnog nasija tokom rata, ali i o ekonomskom razvoju zemlje i nastavku reformi, navodi se u saopštenju.

Britanski princ će prisustvovati i polaganju venca u sedištu Kfora u znak sećanja na poginule britanske vojnike tokom operacija na Kosovu.

Princ Čarls će posle toga otputovati u Prizren, gde će s Jahjagom prisustvovati međuverskoj konferenciji.

Vojvotkinja će, takođe, posetiti i britansku dobrotvornu organizaciju koju su osnovali Elizabet Goving i Robert Vilton, a koja je po broju volontera treća najveća organizacija na Kosovu koja pruža podršku Romima, Aškalijama i Egipćanima na Kosovu.

Članovi britanske kraljevske porodice posetom Kosovu završavaju regionalnu turneju u okviru koje su bili i u Hrvatskoj, Srbiji i Crnoj Gori.

Ovo je druga poseta princa Čarlsa Prištini. Prvi put je boravio 1999. posle ulaska međunarodnih mirovnih snaga na Kosovo i tom prilikom je posetio britanske vojnike.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво