Ljajić: Proces protiv Šešelja počeo i završava se presedanom

Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Hagom Rasim Ljajić kaže da je lider radikala Vojislav Šešelj bukvalno izbačen iz Haškog tribunala i da taj sud sada pokušava da reši ovaj problem na bilo koji način, samo da se time više ne bavi. Ističe da niko ne može da kažnjava Srbiju jer su sve obaveze prema Tribunalu ispunjene.

Rasim Ljajić rekao je gostujući u Dnevniku RTS-a da se proces protiv Vojislava Šešelja pred Haškim tribunalom završava kako je i počeo - presedanima.

"Odluka da Šešelj nije obavezan da prisustvuje izricanju presude 31. marta je ništa novo što se samog Tribunala tiče. Haški sud pokušava da reši ovaj problem koji je sam napravio i to na bilo koji način samo da se time više ne bave. Šešelj je bukvalno izbačen iz zatvora", napominje Ljajić.

Kaže da Vlada Srbije nikada nije rekla da Šešelja neće izručiti.

"Ovaj problem nije nastao u Srbiji i zbog toga što Vlada nije sarađivala sa sudom, već je nastao njihovim greškama ali oni to javno sigurno neće reći. Niko ne može da kažnjava Srbiju jer smo mi sve obaveze ispunili, čak smo i u povreljivom podesku rekli o čemu se radi. Naravno, Hag nemajući drugi izlaz, doneo je ovakvu odluku", dodaje Rasim Ljajić.

Kaže da je Vlada učinila sve da bude korektna i odgovorna.

"Tako smo se ponašali od početka do kraja", ističe Ljajić.

Komentarišući komentar na ovu odluku koji je stigao iz Hrvatske, Ljajić kaže da bi razumeo da je tako nešto došlo iz Nemačke ili Švedske, a ne iz Hrvatske.

"Zvuči čudno jer se u toj zemlji lome ćirilične table, a ako imaju neku optužbu neka se obrate Tribunalu. U izjavi Petrova da je Srbija bila obavezna da da garancije da će se Šešelj vratiti u Hag, vidim da nije upućen. Niko nije tražio garancije. Očekujem da Hrvatska sada uslovljava put Srbije ka Evropskoj uniji", napominje Ljajić.

Kaže da Haški sud završava sa radom 2017. godine i dodaje da je Srbija ispunila svoje obaveze onog trenutka kada je izručila i poslednjeg optuženog.

Dodaje da bez suđenja za ratne zločine OVK nema pomirenja u regionu.

"Videćemo da li je Specijalni sud zaista formiran da sudi kako treba ili je samo alibi da se nešto radi a ne učini ništa", ističe Ljajić.

Govoreći o mogućoj odluci Saveta Evroazijske ekonomske komisije o bescarinskom uvozu 10.000 "Fijatovih" automobila proizvedenih u Srbiji na tržište Rusije, Ljajić kaže da treba biti oprezan.

"Što se tiče Rusije i Belorusije imamo otvorena vrata, ali za donošenje odluke je potrebna i saglasnost Kazahstana", kaže Ljajić.

 

broj komentara 4 pošalji komentar
(petak, 18. mar 2016, 13:35)
anonymous Lala [neregistrovani]

A ko će ga znati ,

kolko vidim naše bi komšije najradije lično preuzeli Haški tribunal .

(petak, 18. mar 2016, 13:04)
anonymous [neregistrovani]

Mislim

Ovo bi bilo veliko ponizenje za Sheshelja da ga vise ni Hag nece. Mislim da ce Sheshelj biti veoma ljut sto mu vise niko ne pridaje vaznost. On je naucio da bude u zizi paznje i odjednom to nestaje, sto bi bila najveca moguca neizrecena kazna.

(petak, 18. mar 2016, 12:59)
anonymous [neregistrovani]

drz`te ga sad.

U stvari, svi peru ruke od ove farse...ukljucujuci i ove nase!
hrvati su ovde samo kao zacin ali nisu bitni.
kakvi su to "tajni podnesci"?

(petak, 18. mar 2016, 08:51)
anonymous [neregistrovani]

DA bi

Seselj bio uhvacen mora biti osudjen, stav je tako jasan.