Princ Čarls: U Srbiji se divno osećam

Princ od Velsa i vojvotkinja od Kornvola drugog dana posete Srbiji boravili su u Novom Sadu. Princ Čarls posetio je manastir Kovilj. Prilikom otkrivanja memorijalne ploče britanskim humanitarnim radnicima, princ Čarls je rekao da se u Srbiji divno oseća. Prinčevski par prisustvovao je večeras svečanom prijemu u Narodnoj skupštini.

18.30 - Princ Čarls i vojvotkinja od Kornvola stigli su na prijem u Narodnoj skupštini Srbije gde ih je dočekala predsednica parlamenta Maja Gojković.

15.00 - Princ Čarls obilazi Koviljsko-petrovaradinski rit.

14.40 - Vojvotkinja Kamila u Sremskim Karlovcima prisustvuje događaju "Food is great".

13.30 - Princ od Velsa u poseti manastiru Kovilj.

12.15 - Princ Čarls i vojvotkinja Kamila u Galeriji Matice srpske.

Princ Čarls i vojvotkinja od Kornvola stigli su večeras u Dom Narodne skupštine gde se održava svečani prijem. Pri dolasku britanskog prinčevskog para u Skupštinu svirale su gajde.

Ispred zgrade parlamenta dočekala ih je predsednica skupštine Maja Gojković sa kojom su obišli izložbu portreta i fotografija žena iz Velike Britanije, koje su učestvovale u Prvom svetskom ratu i bile angažovane u Kraljevini Srbiji i na Solunskom frontu.

Drugog dana boravka u Srbiji britanski princ bio je u Vojvodini. Prilikom dolaska u manastir Kovilj, oglasila su se crkvena zvona, dočekao ga je otac Isihije, episkop bački Irinej Bulović, mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije i vladika jegarski Jeronim.

Poveli su princa u obilazak manastira, a potom je princ Čarls prisustvovao službi.

U manastiru danas živi 24 monaha, koji su uključeni u organsku proizvodnju različitih proizvoda (poput meda i rakije), a manastir je poznat i po programu rehabilitacije "Zemlja živih".

Posebno su poznati prirodni melemi od lekovitog bilja, i tinkture i tonici, a nadaleko je čuven i koviljski liker od zelenih oraha. Prema predanju, ulogu osnivača manastira imao je Sveti Sava, ali o tome nema istorijskih izvora.

Manastir datira iz 13. veka, a glavna crkva kakva je danas postoji od 17. veka. Podignut je u čast Svetih arhanđela Mihaila i Gavrila, a pod zaštitom države je od 1949. godine.

Manastir ima hor koji neguje vizantijsko pojanje. Od 2004. godine odredište je mladih koji traže pomoć u lečenju od narkomanije.

Za to vreme vojvotkinja od Kornvola boravila je u Sremskim Karlovcima, gde je bila gošća događaja "Food is great", na kome su predstavljeni lokalni specijaliteti, a susrela se i sa proizvođačima hrane i pića iz Velike Britanije koji rade u Srbiji.

Britanski princ Čarls provozao se i čamcem po Koviljsko-petrovaradinskom ritu i potom simbolično zasadio drvo hrasta.

Britanski prestolonaslednik s domaćinima je razgovarao o važnosti očuvanja tog jedinstvenog eko sistema, a susreo se i sa grupom dece sa kojom je pričao o važnosti šuma u Vojvodini.

Prinčevski par je prethodno posetio Novi Sad. Princ Čarls i vojvotkinja od Kornvola pred Katoličku portu stigli su zajedno sa gradonačelnikom Novog Sada Milošem Vučevićem, a dočekao ih je britanski vojni ataše, pukovnik Sajmon Ficgibon.

Ispred Katoličke porte su bili i zamenik gradonačelnika Novog Sada Borko Ilić, kao i princeza Jelisaveta Karađorđević.

Grupa Triorca Muzičke šškole "Isidor Bajić" izvela je odlomak iz "Uspavane lepotice" Petra Iljiča Čajkovskog.

Na trgu ispred crkve njihov dolazak čekalo je i stotinak građana, koji su praktično "opkolili" prinčevski par u želji da se sa njima slikaju i porazgovaraju.

Princ Čarls i njegova supruga Kamila obišli su i improvizovanu pijacu sa narodnim rukotvorinama, a zatim su prisustvovali kulturnom programu u Katoličkoj porti.

Zatim su otkrili memorijalnu ploču britanskim humanitarnim radnicima, a princ Čarls je rekao da se u Srbiji divno oseća.

Romski ansambl GRUBB iz Beograda je u njihovu čast odsvirao nekoliko pesama, kao što je "Đelem, đelem".

Mimo protokola ušli su u Katedralu imena Marijinog, a ka Matici srpskoj ispraćeni su uz gajde.

U Galeriji Matice srpske, razgovarali su sa kustosima i decom koja učestvuju u projektu "Moving Museums", koji organizuje Britanski savet.

Kraljevski par je od gradonačelnika Novog Sada na poklon dobio repliku "Dušanovog zakonika", prvog srpskog zakonika, koja ima veliku istorijsku i kulturnu vrednost, dok im je zamenik gradonačelnika Borko Ilić uručio poklon u vidu makete Petrovaradinskog sata koji je jedinstven po tome što njegova mala kazaljka pokazuje minute, a velika sate.

Ilić je podsetio da je prilikom prve posete Novom Sadu, 1978. godine princ Čarls bio impresioniran i znatiželjan zbog specifičnosti Petrovaradinskog sata, zbog čega su mu Novosađani sada poklonili maketu tog sata.

Prinčevski par se upoznao sa srpskom umetnošću od 16. do 20. veka.

Vojvotkinja od Kornvola se upoznala sa rezultatima rada sa decom, a princ Čarls je obišao konzervatorsku radionicu gde se trenutno izvode radovi na ikonostasu srpske crkve iz Budimpešte.

Britanski par je dobio na poklon printove grafičkih listova srpskih manastira.

Princ od Velsa i vojvotkinja od Kornvola su u okviru posete regionu već boravili u Hrvatskoj, a do 19. marta će posetiti i Kosovo i Crnu Goru.

broj komentara 11 pošalji komentar
(petak, 25. mar 2016, 07:33)
Boris Znider [neregistrovani]

Svetla Srbija

Svetla i sveta Srbija docekala i ugostila pravog coveka, Princ je odusevljen kao i mi.

(četvrtak, 17. mar 2016, 18:25)
anonymous [neregistrovani]

Divno!

Da je lepo prihvacen i da se lepo oseca?pa sta drugo da kaze i mi sta smo osetili?A ipak m hvala na poseti.Oticemo i mi kod njih?

(četvrtak, 17. mar 2016, 18:23)
anonymous [neregistrovani]

Struja

Iskreno sam se obradovao poseti kao i vecina gradjana Srbije.Rekoh pomozi Boze da krene nabolje.Racunam Engleska Kruna,Princ ce uskoro mozda i Kralj postati logicno je da razvija odnose sa starim evropskim narodima.Drzavotvornim narodima.Narodom koji postuju tradiciju i Krunu,bez obzira sto ke kod nas Republika.I stvarno mi drago.Ali moje godine pragmatizam engleza i moj instinkt kazu da negde gresim.pade mi na pamet lika sa Kalemegdana.Vidi se da Princ bas uziva,Misli mora sad da Princ misli kako ova velika voda pripada velikom evropskom narodu.Voda me asocira nas Teslu.Tesla na struju i sve mi u trenutku postade jasno kao dan.Sve se rasprsi u trenu.Nas princ nije platio struju.Mnogo struje.Nas princ trazi imovinu.Preti sudom.Pade mi napamet da Kraljica majka kumuje,pa Princevi su kumovi a kum nije dugme.Sve u meni prokljuca.Nastavicu se

(četvrtak, 17. mar 2016, 18:11)
anonymous [neregistrovani]

Истина

У Србији се сви који дођу дођу добро осећају. И Словенци кад дођу за Нову годину, и Сиријци на путу за Немачку, па како не би и они којима се указуја таква пажња.
Једино за Србе нисам сигуран.

(četvrtak, 17. mar 2016, 17:53)
anonymous [neregistrovani]

U Srbiji se divno osećam

Isto to je rekao i u Hrvatskoj, isto će to ponoviti i u Crnoj Gori, i na kraju će istu rečenicu izgovoriti i na Kosovu. Zabava za publiku...

(četvrtak, 17. mar 2016, 17:15)
anonymous [neregistrovani]

Srecan put

Srecan put, posto danas odlaze!

(četvrtak, 17. mar 2016, 16:55)
anonymous [neregistrovani]

zbunjen

Ovoj zemlji je vazno da prevazidje komunizam i korupciju koju je on utemeljio u ovo drustvo. Prevazilazenje monarhije i nije bas za neku pohvalu. Pogledajte danasnje evropske parlamentarne monarhije kao sto su Holandija, Svedska, Danska, Norveska ili Velika Britanija. Odlicno funkcionisu. I mi bi bili tu negde da nismo imali komunizam, a oni su gde su zato sto nisu imali komunizam.

(četvrtak, 17. mar 2016, 16:31)
anonymous [neregistrovani]

Bez ovog se komotno moglo

Ne vidim uopste koji je motiv dolaska ovih ljudi. Uostalom, monarhija kao drzavno uredjenje je prevazidjena! Kao i obicno opet se pravi cirkus.

(četvrtak, 17. mar 2016, 15:36)
др.Милан Лезић [neregistrovani]

Порука добре воље

Желимо гостима из Велике Британије да ,осећајући сву топлину ,уважавање и поштовање ,које су доживели и нашој лепол Србији ,пренесу својим сународницима не само у Британији него и шире чланицам Комовелта

(četvrtak, 17. mar 2016, 14:09)
anonymous [neregistrovani]

Лепо и домаћински

Време је да се боље упознамо, разумемо.

Учињена нам је лепа пажња од стране угледних гостију из Британије!

Надајмо се да ће кад посете нашу северну и јужну покрајину, да се разбију предрасуде што се тиче нас Срба и свих грађана добре воље који живе у Србији.
Желимо им да однесу лепе утиске из целе Србије!