Princ od Velsa i vojvotkinja od Kornvola u Beogradu

Britanski prestolonaslednik princ Čarls i njegova supruga vojvotkinja od Kornvola borave u poseti Srbiji. Na Aerodromu "Nikola Tesla" dočekao ih je premijer Aleksandar Vučić, a zatim ih je ugostio predsednik Srbije. Tomislav Nikolić i princ od Velsa položili vence kod Spomen-kosturnice branilaca Beograda i na Vojnom groblju Komonvelta. Nakon šetnje Kalemegdanom, britanski princ razgovarao je sa patrijarhom. Princ Čarls je bio gost princa Aleksandra Karađorđevića, a večeru u čast princa i vojvotkinje od Kornvola priredio je premijer Vučić.

20.45 - Predsednik Vlade Aleksandar Vučić je zajedno sa suprugom Tamarom domaćin večere koju je priredio u čast princa Čarlsa i vojvotkinje od Kornvola. Večeri u Domu garde, prisustvuju ministri u vladi Srbije, zvanice iz javnog, političkog i kulturnog života i predstavnici diplomatskog kora. 

17.15 - Princ od Velsa bio je gost princa Aleksandra i princeze Katarine u Kraljevskom dvoru na Dedinju.

15.35 - Posle razgovora sa patrijarhom Irinejom, princ Čarls je obišao i Hram Svetog Save.

15.05 - Princ od Velsa razgovora u zgradi Patrijaršije sa srpskim patrijarhom Irinejom. Kako javlja izveštač RTS-a, sastanak traje neuobičajeno dugo, van svakog protokola. 

13.50 - Princ stigao u Konak kneginje Ljubice gde učestvuje u međureligijskom dijalogu predstavnika hrišćanskih, islamske i jevrejske zajednice u Srbiji.

13.30Princ i vojvotkinja obilaze Kalemegdan u društvu istoričarke Dubravke Stojanović.

12.45 - Prestolonaslednik Velike Britanije i predsednik Srbije položili vence kod Spomen-kosturnice branilaca Beograda i na Vojnom groblju Komonvelta.

12.00 - Predsednik Tomislav Nikolić sa suprugom Dragicom dočekao prinčevski par u Predsedništvu Srbije.

11.30 - Prestolonaslednik princ Čarls i njegova supruga Kamila sleteli na beogradski aerodrom, gde ih je dočekao premijer Aleksandar Vučić, javlja izveštač RTS-a.

Princ od Velsa i vojvotkinja od Kornvola borave u Srbiji u okviru petodnevne posete regionu, a na beogradskom aerodromu dočekani su uz počasnu gardu. Sa pogačom i solju na crvenom tepihu sačekala su ih deca u tradicionalnoj srpskoj nošnji.

Na aerodromu ih je dočekao premijer Aleksandar Vučić, kao i predsednica Narodne skupštine Maja Gojković i britanski ambasador u Srbiji Denis Kif.

Nakon susreta sa premijerom Srbije na aerodromu, britanski par ugostio je predsednik Tomislav Nikolić sa suprugom Dragicom. Posle prijema u zgradi Predsedništva, princ i predsednik su položili vence kod Spomen-kosturnice branilaca Beograda i na Vojnom groblju Komonvelta.

Time su odali poštu zajedničkim borbama, iskušenjima i žrtvama vojnika, ali i građanki i građana Srbije i Velike Britanije tokom dva svetska rata.

Prilikom polaganja venaca intonirane su himne dve države, a ceremoniji su i prisustvovale i supruge princa od Velsa i predsednika Srbije. 

Posle polaganja venaca, prinčevski par je krenuo u obilazak Kalemegdana, nakon čega je princ, u pratnji ambasadora Velike Britanije u Beogradu Denisa Kifa, otišao u Konak kneginje Ljubice, gde je učestvovao u međureligijskom dijalogu predstavnika hrišćanskih, islamske i jevrejske zajednice u Srbiji.

Za to vreme, vojvotkinja je posetila Dom u Zvečanskoj, gde se susrela sa predstavnicima Unicefa i Fondacije "Novak Đoković".  

Rabin Isak Asijel rekao je da je na sastanku sa prestolonaslednikom Velike Britanije poručio da svi zajedno mogu da žive u Srbiji, samo možda svet to baš ne primećuje ili ignoriše.

"Princ je pitao patrijarha koju poruku da prenese, a patrijarh mu je veoma mudro odgovorio: 'Pa to ćete vi sami videti, sami ćete proceniti šta da kažete'", preneo je Asijel.

Muftija beogradski Muhamed Jusufspahić rekao je posle sastanka da je dobro kada svi zajedno mogu da budu "bogoljubi i čovekovolitelji" i da je misija verskih lidera da su što više zajedno, jer se samo dijalogom mogu rešiti problemi, ukoliko ih ima.

"Bilo je zadovoljstvo, ali i bez princa Čarlsa mi se sastajemo, drugujemo i rešavamo svoje probleme u Srbiji", istakao je muftija.

Princ od Velsa razgovarao je i sa patrijarhom Irinejom. Kako javlja izveštač RTS-a, sastanak je trajao neuobičajeno dugo, van svakog protokola. Potom je obišao i Hram Svetog Save, čija istorija takođe povezuje narode Velike Britanije i Srbije.

Princ od Velsa je ispred Hrama Svetog Save dočekan uz hleb i so koje su mu doneli dečak i devojčica u narodnim nošnjama.

Vodič mu je bio protoneimar Hrama Vojisav Milovanović, a obišao je radove na mozaiku Hristovog vaskrsenja. 

Naime, britanski misionar i dobrotvor Fransis Makenzi živeo je u srpskoj prestonici od 1876. pa sve do smrti 1895, a značajan je i kao darodavac dela parcele na kojoj je podignut Hram Svetog Save.

Takođe, on je jedan od malobrojnih stranaca čije se ime nalazi na listi velikih dobrotvora Hrama.

Princ od Velsa i vojvotkinja od Kornvola obišli su zajedno sa ministrom prosvete Srđanom Verbićem dizajn inkubator "Nova iskra".

Dizajn inkubator funkcioniše od 2012. godine i čine ga grupa menadžera i preduzetnika u kulturi sa raznolikim, decenijskim iskustvom u lokalnim, regionalnim i međunarodnim projektima koji su razvili jedinstvenu platformu koja integriše tri glavna nivoa aktivnosti.

Princ Čarls, ministar Verbić i britanski ambasador Denis Kif razmenili su tom prilikom poklone.

Princ od Velsa je posetio i Aleksandra Karađorđevića u Kraljevskom dvoru na Dedinju, a uveče je sa vojvotkinjom od Kornvola bio gost na večeri koju je organizovao predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić.

"Uveren sam da ćete spoznati tradicionalno srpsko gostoprimstvo tokom boravka u Srbiji i da ćete iz naše zemlje poneti najlepša sećanja", izjavio je Vučić u zdravici.

"Dižem ovu čašu za zdravlje princa od Velsa i vojvotkinje od Kornvola, za dobrobit i dalji progres prijateljskog britanskog naroda, za našu zajedničku dobrobit", rekao je premijer.

Podsetio je da su Ujedinjeno Kraljevstvo i Srbija povezani dugogodišnjim odnosima, uspostavljenim 1937. kad je prvi britanski konzulat otvoren u Beogradu. 

Tokom dvodnevne posete princ Čarls imaće niz susreta, a jedino njegovo javno obraćanje biće drugog dana posete, na prijemu u Narodnoj skupštini.

Za četvrtak je planirana poseta Novom Sadu, manastiru Kovilj i Sremskim Karlovcima, a uveče će za prinčevski par u Domu Narodne skupštine biti priređen svečani prijem.

Poseta prestolonasledničkog para Velike Britanije ima najviši diplomatski značaj. Princ od Velsa nije posetio Srbiju od 1978. godine, a na Kosovu je bio 1999. godine.

U okviru petodnevne turneje po Balkanu, par je u Beograd došao iz Hrvatske, a do 19. marta će otići na Kosovo i posetiti Crnu Goru.

Sa vojvotkinjom od Kornvola princ Čarls je 2007. godine posetio Bosnu i Hercegovinu.

broj komentara 13 pošalji komentar
(sreda, 16. mar 2016, 22:24)
anonymous [neregistrovani]

gospood

ovo je vrlo važnas posjeta za Srbiju.
jer to znači da je Srbija postala zemlja za normalan miran život
Mislite da je to malo,
ne bih rekao

(sreda, 16. mar 2016, 21:35)
anonymous [neregistrovani]

Британска политика се не мења

Немамо ми од њихове посете никакве користи, кад је Србија имала користи од Енглеза никада. Они су дошли да врше "меки" притисак да се приволимо Западу, њих овде интересује само Русија и како је избацити из Србије.

(sreda, 16. mar 2016, 20:12)
anonymous [neregistrovani]

Bravo Srbijo....

Koliko li nam samo koristi moze donesti prijateljstvo sa Ujedinjenim Kraljevstvom. Ovo je divna vijest I ponosan sam na Srbiju. Tragicne ideologije i pogresna saveznistva /ili potpuna odsutnost saveznika/ us nas
inat su nas toliko puta toliko puno kostali. Neka ovo bude pocetak nase renesanse. 

(sreda, 16. mar 2016, 19:57)
milan [neregistrovani]

Prijateljstva

Engleska verovatno izlazi iz Europske Unije, što će se
rezultirati na referendumu meseca juna ove godine.

Ako se to dogodi, onda će se odredjeni broj europskih
država radije okrenuti političkoj i ekonomskoj suradnji
sa Engleskom na štetu Europske Unije. Već sada se
traže novi prijatelji i bolja suradnja.

Srbija ima više alternativa i tu je njena prednost, ako je
bude znala iskoristiti.

(sreda, 16. mar 2016, 19:27)
anonymous [neregistrovani]

Dobrodosli

Dobrodosli u Srbiju.
Osecajte se ugodno!

(sreda, 16. mar 2016, 14:33)
anonymous [neregistrovani]

e, da....

oni sebe cijene I traze da se postuju......kako se mi sami postujemo I koliko.....moze li nas netko drugi vise postovati od samih sebe.....

(sreda, 16. mar 2016, 13:12)
anonymous [neregistrovani]

Нека га бре!

Нека види коју је државу и какав дивни народ бомбардовало 19 држава Западне "цивилизације" 77дана и ноћи свим расположивим оруђима.

(sreda, 16. mar 2016, 13:08)
СрБа [neregistrovani]

Ваш Срба

Ти, геније, прво да вратиш Космет па тек онда да разговарамо о надокнади колатералне и материјалне штете.

(sreda, 16. mar 2016, 12:39)
Srpkinja [neregistrovani]

Dobrodošli

Welcome to Serbia , Your Royal Highnesses!

(sreda, 16. mar 2016, 12:25)
M.Mila [neregistrovani]

Dobrodosli

Dobrodosli vasa Exelenzijo u Srbiju hvala na posetu.