Mustafa bi da pita Brisel čija je srpska "Trepča"

Kosovska vlada formirala je komisiju za izradu Nacrta zakona o "Trepči". Srpski članovi Vlade, koji su glasali protiv i bili preglasani, nezadovoljni su brojem srpskih članova komisije i načinom na koji će to telo raditi. Iz Beograda poručuju da su poverioci "Trepče" srpska preduzeća i da jedino ona imaju pravo na imovinu Kombinata.

Komisija za izradu nacrta zakona o "Trepči" imaće 16 članova, od kojih su Ljubomir Marić i Ranko Đokić jedini zastupnici Srba. U tom telu nema ni predstavnika rukovodstva i sindikata "Trepče" iz severnog dela Kosovske Mitrovice, niti predstavnika akademske zajednice. Nema ni garancija da će odluke komisije biti donete konsenzusom.

"Ukoliko ta komisija treba da ispuni formu i naše učešće treba da predstavlja potvrđivanje procesa u kom bismo mi bili jedna ikebana, onda to nije ni fer ni pošten odnos, i onda mi nismo ni spremni da učestvujemo u jednom takvom procesu", kaže ministar za lokalnu samoupravu u kosovskoj vladi Ljubomir Marić.

"Trepču" ne čine samo oronula fabrička postrojenja, već i rudnici koji su dobrim delom na teritoriji centralne Srbije. Srbi insistiraju da se utvrdi pitanje imovine i ko su poverioci. Kosovski premijer navodi da se nakon formiranja komisije ubrzo očekuje i zakonsko rešenje "Trepče", te da ovo pitanje Priština neće uvrstiti u dnevni red briselskog dijaloga.

"'Trepča' je vlasništvo Kosova, sa poznatom imovinom, i to piše u kosovskom ustavu. Razgovarao sam sa srpskim ministrima u kosovskoj vladi i verujem da će Skupština usvojiti zakon koji će biti u interesu svih građana Kosova", kaže kosovski premijer Isa Mustafa.

Iz Beograda poruka da neće dozvoliti da se dira imovina Srbije. O imovini "Trepče", podsećaju, odlučuju poverioci. Prištinu pozivaju da se o imovini na Kosovu otvori dijalog.

"To su firme u vlasništvu Republike Srbije i Vlade Srbije, koja je većinski vlasnik kombinata 'Trepča'. Prava adresa za razgovor o 'Trepči' je Beograd i mesto za rešavanje je pregovarački sto i dijalog za koji je Beograd spreman, i ne samo spreman već mi i zahtevamo da se sporna pitanja vezana za imovinu reše", kaže direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić.

U Prištini planiraju da nacrt zakona o "Trepči" bude gotov sredinom godine.

broj komentara 6 pošalji komentar
(sreda, 16. mar 2016, 09:07)
anonymous [neregistrovani]

Haha

Ako je njihovo, zašto traže da im ga damo? Ako nije naše, zašto traže da im ga priznamo?

(sreda, 16. mar 2016, 02:56)
anonymous [neregistrovani]

Mustafa bi da pita Brisel cija je "Trepca"

Ne znam da li se neko iz Srbije - Beograda do sada pozabavio koliko je citava Srbija ulagala u to Kosovo. Da li postoje neki podaci (cifre) koliki je iznos mesecnog obustavljanja od plata zaposlenih odlazio na nerazvijeno Kosovo? Uzivali su povlastice koje nisu imali ni siromasni u Srbiju. Dok se u Srbiju tehnika kupovala na kredit, na Kosovu se moglo kupiti od plate u gotovom. I sad kazu to je nase! "E pa nece da moze"

(sreda, 16. mar 2016, 00:17)
anonymous [neregistrovani]

Zeleni zapad

Znaci tamo zapadne atomske sile nameravaju da stave njihovi atomski otpad i njihovo ostalo smece.

(utorak, 15. mar 2016, 22:18)
anonymous [neregistrovani]

@ Pise

Mozda bi se slozio sa Vama u svemu samo ima jedan "mali problem" da taj USTAV je "obicna prepiska Ahtisarijevog PAKETA"
Tacno je da Srbija nije ama bash nista nije prihvatila ni Rambuje (pregovore sa svetom) ni Ahtisarija (opet pregevore sa svetom)
A da cudo bude jos vece PREGOVARA vec od 96 i nikako da nesto prihvata ili potpise ako ne racunamo ovo dva zadnja "potpisa u Briselu"
Obican "smrtnik" to jest covek moze imati nekoliko drzavljanstva al Teritorija ili ima ili nema Zemlju ,vodu i Vazduh,razumete....!?

(utorak, 15. mar 2016, 22:17)
Gradan [neregistrovani]

Alooooo..

Aloooo ministre pa celo kosovo je imovina Srbije.....!!!!

(utorak, 15. mar 2016, 21:28)
anonymous [neregistrovani]

Pise...

Cuj ovoga: "...pise u kosovskom Ustavu"! Pa oni mogu napisati u tom kvaziustavu i da su "Roland Garros", Rio de Zaneiro i Koka Kola u vlasnistvu Kosova, ali sumnjam da bi im to iko odobrio.