Mustafa bi da pita Brisel čija je srpska "Trepča"

Kosovska vlada formirala je komisiju za izradu Nacrta zakona o "Trepči". Srpski članovi Vlade, koji su glasali protiv i bili preglasani, nezadovoljni su brojem srpskih članova komisije i načinom na koji će to telo raditi. Iz Beograda poručuju da su poverioci "Trepče" srpska preduzeća i da jedino ona imaju pravo na imovinu Kombinata.

Komisija za izradu nacrta zakona o "Trepči" imaće 16 članova, od kojih su Ljubomir Marić i Ranko Đokić jedini zastupnici Srba. U tom telu nema ni predstavnika rukovodstva i sindikata "Trepče" iz severnog dela Kosovske Mitrovice, niti predstavnika akademske zajednice. Nema ni garancija da će odluke komisije biti donete konsenzusom.

"Ukoliko ta komisija treba da ispuni formu i naše učešće treba da predstavlja potvrđivanje procesa u kom bismo mi bili jedna ikebana, onda to nije ni fer ni pošten odnos, i onda mi nismo ni spremni da učestvujemo u jednom takvom procesu", kaže ministar za lokalnu samoupravu u kosovskoj vladi Ljubomir Marić.

"Trepču" ne čine samo oronula fabrička postrojenja, već i rudnici koji su dobrim delom na teritoriji centralne Srbije. Srbi insistiraju da se utvrdi pitanje imovine i ko su poverioci. Kosovski premijer navodi da se nakon formiranja komisije ubrzo očekuje i zakonsko rešenje "Trepče", te da ovo pitanje Priština neće uvrstiti u dnevni red briselskog dijaloga.

"'Trepča' je vlasništvo Kosova, sa poznatom imovinom, i to piše u kosovskom ustavu. Razgovarao sam sa srpskim ministrima u kosovskoj vladi i verujem da će Skupština usvojiti zakon koji će biti u interesu svih građana Kosova", kaže kosovski premijer Isa Mustafa.

Iz Beograda poruka da neće dozvoliti da se dira imovina Srbije. O imovini "Trepče", podsećaju, odlučuju poverioci. Prištinu pozivaju da se o imovini na Kosovu otvori dijalog.

"To su firme u vlasništvu Republike Srbije i Vlade Srbije, koja je većinski vlasnik kombinata 'Trepča'. Prava adresa za razgovor o 'Trepči' je Beograd i mesto za rešavanje je pregovarački sto i dijalog za koji je Beograd spreman, i ne samo spreman već mi i zahtevamo da se sporna pitanja vezana za imovinu reše", kaže direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić.

U Prištini planiraju da nacrt zakona o "Trepči" bude gotov sredinom godine.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво