Mihajlović: Spremni smo za poglavlja o transportu

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je da je od Holandije, koja predsedava Evropskoj uniji, dobila zvaničnu informaciju da je Srbija u pregovorima sa EU spremna da otvori još dva poglavlja, 14 i 21, koja se tiču transporta.

"Na osnovu Izveštaja sa skrininga za pregovaračka poglavlja 14 – transportna politika i 21 – transevropske mreže, Srbija je od predsedavajuće EU dobila poziv da otvori ova pregovaračka poglavlja. Na osnovu ove odluke već su počele pripreme za pregovaračke pozicije za ova dva poglavlja", izjavila je Zorana Mihajlović Tanjugu.

Prema njenim rečima, to predstavlja i priznanje ministarstvu koje ona vodi i znači da je to ministarstvo svoj posao uradilo na najbolji mogući način.

"Uvođenje evropskih standarda u oblast transporta i transportnih merža znači da Srbija ima puteve, pruge i vodni saobraćaj upravo onakav kakav imaju i ostale zemlje EU. Konačnu korist od pregovora sa EU imaće građani Srbije, koji će na kraju dobiti mnogo kvalitetniji i bezbedniji saobraćaj, postojaće zdrava konkurencija o ovoj oblasti, tako da će građani sami moći da se odluče i kom transportnom operatoru će poveriti svoje poverenje i novac", kaže ministarka Mihajlović.

Potpredsednica Vlade ističe i da je uspostavljanje evropskih standarda u Srbiji i stvaranje boljeg ambijenta za rad i život – cilj ove vlade.

"Da građani Srbije imaju pristojne i dobro plaćene poslove kao i ostali građani EU, da građani Srbije imaju uslove da se leče kao i ostali građani EU, da našša deca imaju mogućnost da se edukuju kao i njihovi vršnjaci u EU i da imamo pravosuđe kao u Evropi – to je glavni cilj pregovora sa EU", kaže Zorana Mihajlović.

broj komentara 2 pošalji komentar
(utorak, 15. mar 2016, 14:25)
anonymous [neregistrovani]

pitanje

A kada će biti gotova brza pruga Beograd-Solun?

(utorak, 15. mar 2016, 13:37)
Дрински [neregistrovani]

Све је спремно

Реновирамо пруге и путеве, смањујемо бр. запослених на железници...Сад нам на прузи Рума-М.Зворник возови не искачу из шина и брже иду, али су неки пружни прелази остали без чувара, тако да рампе нема ко да спушта...Увођење европских стандарда у област транспорта и транспортних мрежžа можда нам донесе и више надвожњака, да нам се путеви и пруге не укрштају у истом нивоу.