Popović: Rusija podržava vojnu neutralnost Srbije

Predsednik Srpske narodne partije Nenad Popović, posle sastanka sa Sergejem Železnjakom, zamenikom predsednika Državne dume rekao je da Rusija snažno podržava Srbiju u njenoj nameri da vodi politiku vojne neutralnosti.

U razgovoru je razmatrano i pitanje "potencijalnog balkanskog saveza vojno neutralnih država", navodi se u saopštenju SNP-a.

Železnjak i Popović su se složili da bi takav savez bio adekvatna alternativa agresivnom širenju NATO-a, jer se većina građana u svim republikama bivše SFRJ koje nisu članice NATO-a, protivi pristupanju svojih država tom vojnom paktu.

"Kada je u pitanju Srbija, pravni osnov za ovu ideju nalazi se u rezoluciji Skupštine Srbije o vojnoj neutralnosti, kao i činjenici da se 90 odsto građana Srbije protivi članstvu Srbije u NATO", rekao je lider SNP svom domaćinu.

"NATO je bombardovao Srbiju sa ciljem da stvori lažnu državu Kosovo, NATO je bombardovao Republiku Srpsku, NATO je logistički pomogao sprovođenje operacije 'Oluja' u kojoj je 250.000 Srba prognano iz Krajine, a danas ova vojna alijansa stvara neprijateljsku albansku vojsku na teritoriji južne srpske pokrajine", rekao je Popović.

On je dodao da će SNP nastaviti sa prikupljanjem potpisa za održavanje referenduma protiv članstva Srbije u NATO.

Predsednik SNP je objasnio da se zalaže za balansirani pristup u razvoju vojne saradnje sa NATO i Rusijom.

"Uprkos spoljašnjim pritiscima da se saradnja sa NATO podigne na viši nivo, smatram da je program 'Partnerstvo za mir' dovoljan i najviši potrebni vid saradnje između Srbije i NATO. Srbija ne sme da pređe crvenu liniju ulaska u NATO, jer to nije u njenom političkom i ekonomskom interesu", rekao je on.

Na sastanku sa Železnjakom, koji je i predsednikom Odbora za međunarodne odnose ruske vladajuće partije Jedinstvena Rusija, razgovarano je i o produbljivanju saradnje između SNP i Jedinstvene Rusije koja je prošle godine ozvaničena potpisivanjem Protokola, dodaje se u saopštenju.

broj komentara 9 pošalji komentar
(sreda, 16. mar 2016, 19:26)
Lemi Dragović [neregistrovani]

Istorija se ponavlja

Uvek isti pritisak od strane Amerike da nas pokori. Predlažem svrstavanje uz Ruse. I gotovo. Ni neutralnost nije dovoljno daleko od NATO-a.

(utorak, 15. mar 2016, 21:03)
anonymous [neregistrovani]

Ne znam

Da, ne radi se o tome da mi udjemo u NATO, nego da oni udju legalno kod nas, sta im je i uspelo. Sa Rusijom slicno potpisatim nije fer, Rusija nas nije bombardovala itd.

(utorak, 15. mar 2016, 20:00)
Sve u cilju anonimnosti [neregistrovani]

Rusija

Rusi i Srbi, braća zauvek! Nikad u NATO!

(utorak, 15. mar 2016, 17:59)
Za braću [neregistrovani]

Pa naravno braća....

Ko je bio uvek na našoj strani a da nisu Rusi, ko???????

(utorak, 15. mar 2016, 17:22)
Nikola Aleksić [neregistrovani]

Neutralnost

NATO je onim programom za mir koji smo potpisali dobio i više nego što je zaslužio. Sada, posle toga, treba pokazati svetu da podržavamo i Rusiju. Tako se ostaje neutralan.

(utorak, 15. mar 2016, 17:05)
anonymous [neregistrovani]

Smirite

se ljudi jer ni NATO nece nas ,tolike poplave a nemamo ni jednu vodnu pumpu.

(utorak, 15. mar 2016, 16:43)
Stoiljković I. [neregistrovani]

Još nam samo ale fale

Još nam samo to treba. Sa čime u NATO? S kajakom?
Bolje da gledamo od čega se živi, a ne da se zaluđujemo glupostima.

(utorak, 15. mar 2016, 16:40)
Snajka85 [neregistrovani]

Još nam samo to treba

Šta će nama NATO, bato moj bato? Pa mi u teškoj buli, još nam samo NATO fali. A da ne pričamo to što smo delom u buli zbog njih. E šta sve neću doživeti sa mojim Srbima.

(utorak, 15. mar 2016, 15:54)
Marko D. [neregistrovani]

NATO

Nikad u NATO! Tako je!