Euraktiv: Srbija smatra da sankcije EU Rusiji loše utiču na zemlje kandidate

Efekti finansijskih restriktivnih mera EU nisu uzeti u obzir u trenutku kada su sankcije Rusiji osmišljene, pre svega zato što zemlje kandidati za članstvo nisu dovoljno konsultovane tokom razgovora o propisu EU kojim su uvedene sankcije, navodi Euraktiv.

Srbija smatra da efekte evropskih sankcija Rusiji najviše osećaju zemlje kandidati, a kao poseban problem ističe da filijale ruskih organizacija u EU imaju izuzeća od sankcija, dok u zemljama kandidatima nemaju, preneo je briselski portal Euraktiv pozivajući se na dokument koji je označen kao dokument srpske vlade.

Posebno mesto u dokumentu posvećeno je nepovoljnijem položaju firmi u Srbiji koje posluju sa ruskim organizacijama, u poređenju sa firmama iz EU koje sa njima posluju, navodi se u dokumentu od 24 strane koje su napisali predstavnici NIS-a, a za koji briselski Euraktiv tvrdi da je dokument srpske vlade.

Autori dokumenta smatraju da efekti finansijskih restriktivnih mera EU nisu uzeti u obzir u trenutku kada su sankcije osmišljene, pre svega zato što zemlje kandidati za članstvo nisu dovoljno konsultovane tokom razgovora o propisu EU kojim su uvedene sankcije.

Takođe, navodi se da su sankcije od njihovog nametanja u avgustu i septembru 2014. godine uticale na NIS i dve banke koje posluju u Srbiji, "Sberbanku" i VTB, koje su filijale ruskih banaka, a takođe su na meti sankcija.

Inače, sankcije su uticale i na mogućnost NIS-a da dobije kredit i finansiranje.

"Taj indirektni efekat sankcija EU nanosi nenadoknadivu štetu NIS-u i stavlja ga u nepravedno nepovoljan položaj u poređenju sa bilo kojim konkurentom u EU, uključujući i one koje su pod kontrolom organizacija na meti sankcija. Zaista, filijale organizacija koje su pogođene sankcijama i koje su bazirane u EU nisu podvrgnute restrikcijama", ističe se u dokumentu.

Naglašava se da EU, time što ne dopušta srpskim filijalama kompanija pogođenih sankcijama da imaju isti tretman kao i filijale sa sedištem u EU, nenamerno destabilizuje srpsku privredu kao i da ne doprinosi saradnji u cilju postizanja ekonomskih reformi, što je predviđeno Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju koji je sklopila sa Srbijom.

Prema pisanju Euraktiva, navodi se i argument da Srbija neće moći da ispuni obaveze koje proističu iz Energetske zajednice i procesa pridruživanja EU.

"Ukoliko najveća energetska kompanija Srbije ne može da ispuni obaveze prema EU na vreme, što će iziskivati ulaganja od 550 miliona evra, planovi za pristupanje u oblasti energetike i zaštite životne sredine mogli bi biti izbačeni sa koloseka", piše u dokumentu.

Predlog je da se sva izuzeća od sankcija nametnuta ruskim organizacijama koja se primenjuju na filijale registrovane u EU primene i na filijale u zemljama kandidatima.

Alternativni predlog je da Evropska unija odobri posebna izuzeća, koja bi zemlje članice mogle da odobre, kako bi kompanijama poput NIS-a omogućile da se finansiraju u okviru tržišta kapitala EU.

Euraktiv je tražio komentar od Evropske komisije, koja je kratko odgovorila da zemlje članice jednoglasno donose odluke o sankcijama, što znači da zemlje kandidati nisu konsultovane.

broj komentara 2 pošalji komentar
(utorak, 15. mar 2016, 13:36)
Markovljev [neregistrovani]

Interesantno

Interesantno je u svemu da i 25 godina od obaranja Miloševića i sramnog sudjenja u Hagu, EU nije ni za pedalj promenula svoje mišljenje i odnos prema Srbiji. Uvek je Srbija podredjena država, kako u političkom tako i u ekonomskom smislu. Još nijedna odluka EU nije bila direktno u korist Srbije. Šta li smo im tak strašnog uradili?

(utorak, 15. mar 2016, 13:20)
anonymous [neregistrovani]

EU dvosruki standardi :(

Dvostruki nedemokratski standardi EU po zna koji put :(