Kosovo, kad komandanti OVK postanu "biznismeni"

Predstavnici vlasti na Kosovu i poslanici lično su ili preko rođaka vlasnici ogromnog imanja, stečenog uglavnom od privatizacije društvene imovine nakon rata, prenosi prištinski list "Zeri".

Fabrike, lokali, poljoprivredna imanja prodata posle '99 godine, danas vrede milione evra, mnogo više nego što su plaćena. Njihovi vlasnici su tokom sukoba na Kosovu bili na rukovodećim pozicijama u bivšoj Oslobodilačkoj vojsci Kosova.

Na listi kupaca koju poseduje list Zeri nalaze se braća ali i članovi porodice komandanata bivše OVK.

Lista prodatih društvenih preduzeća, koju je objavila Kosovska agencija za privatizaciju (KAP), otkriva imena komandanata i velike sume novca potrošene tokom privatizacije.

Na listi kupaca nalazi se ortak brata Hašima Tačija, brat Sulejmana Selimija, brat Redžepa Selimija, predsednik Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj i mnogi drugi.

Hašimov brat Blerim Tači i Fazli Cakići, biznismen iz Glogovca, vlasnici su kompanije "Ilirija bilding".

Cakići je, navodi Zeri, 25. februara 2010. godine privatizovao društveno preduzeće "Metamb" u Prištini u iznosu od 2,6 miliona evra. Sledeće godine kupio je zemljište u Prištini u iznosu od 640.000 evra.

Cakići je 6. januara 2010. godine privatizovao preduzeće "Kosova elektro" u vrednosti preko milion evra.

Lider ABK Ramuš Haradinaj 2010. godine privatizovao poljoprivredno zemljište u Izniću kod Dečana površine od 1.988,670.00 kvadratnih metara, u vrednosti od 70.000 evra.

broj komentara 1 pošalji komentar
(ponedeljak, 14. mar 2016, 16:47)
Dejan [neregistrovani]

privatizacija

Kako su mogli da privatizuju nešto što nije za privatizaciju? Po rezoluciji 1244 KiM je sastavni deo Srbije i kao takav ne mogu se državne institucije prodavati bez znanja države.