Nikolić zahvalio Putinu za pomoć u UN i Unesku

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić sastao se u Moskvi sa predsednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom. Nikolić je zahvalio Putinu za sve što je učinio za Srbiju, a Putin je istakao da dve zemlje imaju istorijski dobre odnose. Srbija može da računa na ekonomsku i političku pomoć Rusije, istakao je Nikolić i dodao da su se dva predsednika saglasila da bi Srbija trebalo da ostane vojno neutralna.

Predsednik Vladimir Putin čestitao je predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću na "zasluženoj nagradi" Međunarodnog fonda jedinstva pravoslavnih naroda, koja mu je uručena u Moskvi.

"Mnogo ste uradili na zaštiti i popularizaciji istočnohrišćanskih vrednosti. Znam to i lično. Više puta smo vodili poverljive zatvorene razgovore. Hoću lično da vam zahvalim", rekao je Putin Nikoliću na početku sastanka u Kremlju.

Predsednik Rusije je ocenio da se odnosi dve zemlje razvijaju uspešno i da će o tome sa Nikolićem razgovarati i danas.

Nikolić je zahvalio na čestitkama rekavši da mu je nagrada koju je juče primio "posebno draga jer nosi ime patrijarha Alekseja Drugog, koji je bio u Srbiji kada joj je bilo najteže".

Putinu je zahvalio i na vremenu koje je izdvojio za susret sa njim, iako je, kako je rekao, došao u Moskvu drugim povodom.

"Lično sam zahvalan za to što ste prošle i svih prošlih godina učinili za Srbiju", rekao je Nikolić.

"Ne možete da zamislite koliko se Srbija oseća zahvalno zbog dva vaša postupka koja se tiču budućnosti Srbije ali i Republike Srpske", kazao je Nikolić navodeći da je Rusija blokirala rezoluciju o Srebrenici u Savetu bezbednosti UN i sprečila ulazak Kosova u Unesko. 

Nikolić je rekao da bi "donošenjem rezolucije o Srebrenici Srbi bili optuženi kao genocidni narod i potvrdili bi se stereotipi koji su postojali o tome" i podsetio na postupak ruskog cara, koji je "u rat ušao da bi odbranio srpsku braću".

"Znam koliko je teško u Savetu bezbednosti UN staviti veto i taj potez će ostati zapamćen u Srbiji... Ovo nosim na srcu i jedva sam čekao da vam sve to kažem i da zahvalim za podršku koju Srbija ima u pokušaju da stane na svoje noge i priključi se razvijenim zemljama", naglasio je Nikolić.

Nikolić je Putinu zahvalio i za ispoljeno razumevanje za ponašanje Srbije u međunarodnim odnosima, kao i za hrabrost koju Rusija pokazuje u borbi protiv Islamske države.

"Nažalost, ovo nije 1999. godina, inače (da jeste) mi ne bismo govorili o bombardovanju Srbije", kazao je predsednik Srbije dodajući da je to hteo da kaže i pred novinarima.

Putin je ocenio da dve zemlje imaju istorijski dobre odnose, ali da se nada da će se okrenuti sadašnjosti.

"Nadam se da ćemo se sada prebaciti na savremena, pozitivna pitanja dnevnog reda", rekao je predsednik Rusije navodeći da će sa Nikolićem razgovarati o situaciji u regionu i o bilateralnim odnosima.

Putin je kao značajno ocenio to što je premijer Srbije Aleksandar Vučić jesenas posetio Moskvu i što će, kako se nada, ruski premijer Dmitrij Medvedev uskoro posetiti Beograd.

Tomislav Nikolić je rekao da se sa Vladimirom Putinom saglasio da Srbija treba da zadrži vojnu neutralnost.

"Srbija treba da zadrži vojnu neutralnost"

Posle razgovora u Kremlju, Nikolić je novinarima preneo i da Srbija može da računa na ekonomsku i političku podršku Rusije.

"Mislim da smo se u potpunosti složili da Srbija treba da zadrži vojnu neutralnost. Moje mišljenje je da se ta neutralnost postiže tako što balansiramo i pravimo sporazume i sa jednim i sa drugim vojnim savezom, ali ne uključujući se ni u jedan i koristeći pogodnosti što su tehnički razvijeniji od nas", rekao je Nikolić.

Predsednik Srbije potvrdio je da je sa ruskm predsednikom razgovarao i o sporazumu Srbije sa NATO i diplomatskom statusu za osoblje Rusko-srpskog humanitarnog centra u Nišu.

"Razgovarali smo o tome. Situacija uopšte nije alarmantna niti je pozicija Srbije ili Rusije ugrožena. On razume šta je dogovoreno", rekao je Nikolić.

On je dodao da je sporazum o statusu osoblja Rusko-srpskog humanitarnog centra u Nišu "pripremljen" i da će "verovatno njegova realizacija čekati novu vladu" Srbije.

Na kraju dvodneve posete Moskvi Nikolić je novinarima preneo da Srbija može da računa na ekonomsku i političku podršku Rusije.

"Putin je jasno rekao da Srbija može ubuduće da računa na podršku Rusije na ekonomskom planu i u političkom nastupu tamo gde brani svoj suverenitet i celovitost posebno kada je o Kosovu i Metohiji reč", kazao je Nikolić.

Dodao je da je sa ruskim predsednikom razgovarao i o izvozu poljoprivrednih proizvoda iz Srbije u Rusiju i najavio da će proizvodi iz Srbije "imati poseban status".

Naveo je da je Putinu takođe ponudio da građevinske firme iz Srbije nadomeste firme iz drugih zemalja koje su ranije radile u Rusiji.

"Imali smo veoma uspešne razgovore kakve vode predsednici prijateljskih država koje žele da sarađuju što čvršće i što bolje i da podignu privrednu sradnju na još viši nivo", kazao je predsednik Srbije.

Nikolić je dodao da su dogovorene teme za narednu sednicu međuvladine komisije za trgovinsku i ekonomsku saradnju koja treba da se održi posle izbora u Srbiji, kao i teme za mešoviti vojno-tehnički komitet koji će, kako je rekao, raditi "i u vreme dok traju izbori jer je to bitan uslov da Srbija nastavi da ide putem kojim je išla do sada".

broj komentara 7 pošalji komentar
(četvrtak, 10. mar 2016, 17:47)
anonymous [neregistrovani]

narode

narode,,,postoji tajna diplomacija,,nemora svaka baba znati sta se dogovara,,,i ja radim u italiji sa hrvatskim pasosem,,a dao bi zivot za svoj srpski narod,,,zato manje kritike,,vise vjere u sebe i dragog Boga

(četvrtak, 10. mar 2016, 17:21)
Robislav Role [neregistrovani]

Rusija, hvala za svemu!

Veliko hvala Predsednika Putina i ruskom narodu!!!

Bratski prijatelstvo sa Rusijom je za nas Srba od vitalni interes.

(četvrtak, 10. mar 2016, 17:18)
anonymous [neregistrovani]

Kakve god su date izjave ...

našeg Predsednika, svakom je jasno da su one u suprotnosti sa usvojenim i potpisanim zakonima o saradnji naše zemlje sa NATO-om. Ruska strana to odlično zna. Ne znam do kada će RF moći da toleriše tu politiku ne slaganja izjava i praktične stvarnosti.

(četvrtak, 10. mar 2016, 16:24)
anonymous [neregistrovani]

Путин

Хвала Путину за све што чини за Србију, када је Русија јака и Србија је, јер добија снагу да се одупре свим изазовима. Воли те твој братски народ.

(četvrtak, 10. mar 2016, 16:22)
anonymous [neregistrovani]

Nikolic...

...Rusija je uvijek uz Srbiju... a ulozila je i veto prilikom glasanja u SB o sramnoj rezoluciji, sprijecila je nastojanje Kosmeta da postane clanicom Uneska... ali je zato Nikolic,Vucic i Dacic iz zahvalnosti potpisali, gradjani ne znaj sta sa NATO-m.. .Srbija je uz prijatelje a Rusija, uz Srbe je...

(četvrtak, 10. mar 2016, 16:20)
milan [neregistrovani]

Srbija i Republika Srpska

Bez Rusije ne bi bilo Republike Srpske a veliko je pitanje
šta bi se desilo sa Srbijom.

Čim manje sladunjavih reči i čim više tajnih dogovora kao
i podpisa o suradnji po svim pitanjima.

(četvrtak, 10. mar 2016, 16:06)
anonymous [neregistrovani]

zakljucak

Gospodin Nikolic je vise puta izrazio zahvalnost Ruskom predsedniku gospodinu Putinu na svakoj podrsci gospodina Putina i ruskog naroda prijateljskoj Srbiji. Posebnu zahvalnost je izrazio potpisom za saradnju sa NATO paktom.