Mekejn: Veliki napredak Srbije uprkos izazovima

Srbija je od perioda sukoba na prostoru bivše Jugoslavije napredovala, posebno poslednjih godina pod aktuelnim premijerom Aleksandrom Vučićem, rekao je senator Džon Mekejn koji smatra da SAD zvaničnom Beogradu mogu da pruže pomoć u ekonomskom razvoju i na putu evropskih integracija.

Džon Mekejn je istakao da je Srbija postigla veliki napredak, s obzirom da se suočava sa ogromnim izazovima zbog priliva izbeglica, da dobro izlazi na kraj sa tim i da ima snažnog lidera, premijera Aleksandra Vučića.

U intervjuu Glasu Amerike Mekejn kaže da Srbija takođe ulaže napore u održavanje mirnijih odnosa sa susedima na Balkanu, tako da je "daleko dogurala u poslednjih 10 do 15 godina, naročito pod aktuelnim premijerom".

Ocenivši da su odnosi SAD i Srbije "značajno poboljšani", Mekejn kaže da je Srbiji verovatno potrebna veća pomoć u svetlu izbegličke krize s kojom se suočava.

Potrebno je, dodao je, da se dalje integriše u evropsku zajednicu, ali, kada se uzme u obzir celokupni Balkan, može se reći da je od perioda sukoba, Srbija napredovala, posebno poslednjih godina.

Upitan kakvu pomoć Srbija može da očekuje od SAD, kada je reč o rešavanju problema priliva izbeglica, Mekejn kaže da SAD Srbiji mogu da pomognu u tome, ali i da joj pruže ekonomsku razvoju pomoć, te da, kako je rekao, zajedno sa Evropljanima olakšamo njenu integraciju u Evropsku uniju.

Upitan da li je održiva pozicija Srbije da održi neutralnost i da nastavi da balansira između Zapada i Rusije, te da može da ima sporazume i sa NATO-om i sa Moskvom, Mekejn kaže da smatra da se Vučić odupire ruskom pritisku.

"Ruski pritisak je različit od američkog. Mi ne želimo ništa od Srbije, samo hoćemo da postane zemlja održive demokratije, dok Rusija želi da ima dominantan uticaj, što znatno otežava stvari", kaže Mekejn.

Dodaje da razume da je pritisak Rusije veoma veliki, te da premijer Srbije mora da bude oprezan.

A na pitanje da li Srbija može da ostane neutralna, Mekejn kaže da će to, u mnogome, imati veze sa "akcijama Vladimira Putina".

"Veliki deo pritiska, koji Putin vrši na Srbiju, je povezan sa medijima, informacijama, propagandom. Moraćemo tome da se suprostavimo, i Srbija i Sjedinjene Države", smatra Mekejn koji misli da u Srbiji, uopšte, postoji dobro mišljenje o Amerikancima.

Mekejn, naime, ističe da i dalje postoji određeno ogorčenje zbog sukoba, ali se može reći da je Srbija danas u daleko boljoj situaciji nego što je bila tada, te da srpski narod treba da zna da mu SAD pomažu i da je ekonomiji Srbije potrebna pomoć.

Govoreći o rešenju problema migrantske krize, senator navodi da nije siguran koliko dobro SAD mogu da reše to pitanje jer je ono, kako smatra, ono više evropsko.

SAD bi, kaže, mogle da pomognu više u humanitarnom i drugim aspektima kada je o migrantskoj krizi reč.

"Da su Sjedinjene Države uklonile Bašara el-Asada s vlasti i održale kontrolu nad situacijom u Iraku, ne bismo se suočavali sa aktuelnom izbjegličkom krizom. Zbog toga Sjedinjene Države imaju obavezu da pomognu koliko god je to moguće, kada je reč o posledicama naših neuspeha", kaže senator.

broj komentara 3 pošalji komentar
(četvrtak, 10. mar 2016, 19:18)
anonymous [neregistrovani]

Zapaljena kuca

Evo gospodine Mekajn, i danas u vestima vidimo da je zapaljena kuca jednog Srbina na KiM Jeste li se mnogo nasekirali? Dali ce te to u Vasm izlaganju Senatu osuditi, tako zucno kako ste osudjivali Srbe u svojim govorima? Samo je razlika u tome sto ste Srbe klevetali i bez proverenih informacija iznosili ne istine vasim kolegama. Verovatno da zadovoljite Albanski lobi.

(četvrtak, 10. mar 2016, 13:59)
anonymous [neregistrovani]

a gdje bi tek bili da nas niste bombardirali.....

kolika je to materijalna steta bila nikada nije procjenjeno......a najgore sto se posljedice po zdravlje osjecaju dan-danas.......I to sve neke 'rijetke bolesti' kod djece.....

(četvrtak, 10. mar 2016, 13:47)
anonymous [neregistrovani]

Obrni okreni drugi su krivi

Kako gospodin senator kaže oni ne vrše pritisak na Srbiju samo hoće da joj pomognu da uvede demokratsko društvo? A oni pa imaju veliku demokratiju. I šta kaže Rusi nas pritiskaju, i u medijima i informacijama itd. Dok po našim novinama samo možete čitati o Amerika koji se šetaju Srbijom i stalno nešto sole pamet narodu. Gde vide toliko Rusa kod nas baš me interesuje. Nije gospodine stvar u tome što vi kažete, vi ste obrnuli teze, naime vi vršite pritisak i to konstantni. Radi se o sferi interesa, nikakvoj želji da se Srbiji pomogne. A da se niste mešali u politike Libije, Sirije i drugih ne bi bilo ni izbeglica. Ovo su samo prazne priče i to je pristisak na narod.