Nikolić: Srbija na vetrometini između Istoka i Zapada

Srpskom narodu pripada nagrada, jer je ostao posvećen hrišćanskim vrednostima, i posebno sada, u vreme migrantske krize, Srbija je pokazala na delu ljubav prema čoveku, ma iz koje vere dolazi, izjavio je predsednik Srbije Tomislav Nikolić u Moskvi.

"Priznanje je za mene i obaveza, da i dalje učvršćujem veze dva naroda, da još više i bolje, promovišem jedinstvo pravoslavnih naroda", rekao je Nikolić u intervjuu za ruski "24 časa".
Dodao je da Srbija kroz celu istoriju stoji na vetrometini između Istoka i Zapada.

"Mi vodimo politiku saradnje sa Istokom i Zapadom. To je politika posvećenosti EU, ali i privrženosti prijateljstvu sa Rusijom. Mi smo vojno neutralni, Rusija se beskompromisno bori protiv međunarodnog terorizma i bilo bi dobro da u toj borbi postoji potpuno jedinstvo", kazao je Nikolić.

Predsednik Srbije rekao je da je EU do sada imala mirnu fazu u svom razvoju i da je sve to trajalo dok nije počela migrantska kriza.

"Ne ulazim u uzroke krize. Ja samo posmatram kako se oni različito ponašaju. Neki nemaju stav, neki dižu ograde, postavlja se pitanje opstanka (nemačke) kancelarke Angele Merkel zato što neće da ograniči broj migranata. Srbija se u toj sitaciji ponela humano. Prošlo je gotovo milion ljudi, ali mi nismo njihova krajnja destinacija. Postoji i bojazan da među njima ima pripadnika ISIS-a", dodao je predsednik Srbije.

"Mi ćemo pomoći koliko možemo, a sada opet imamo problem poplava. Situacija je teška i ja očekujem krizu među članicama EU i između EU i Turske. Mi nismo uzročnici krize, niti možemo na nju da utičemo. Mi se držimo hrišćanske vrednosti. To su ljudi, mnogi vode decu. Mnogi nemaju gde da se vrate. Građani Srbije vrlo dobro znaju kako se oni osećaju", dodao je Nikolić.

Takođe je kazao da Srbija ima izvesnu finansijsku pomoć za opremanje migrantskih prihvatilišta od EU.

"Problem je to što oni čak u Srbiji i ne prenoće. Srbija nije potpuno sama u tome, ali EU drugačije daje pomoć članicama, a drugačije onima koji to nisu. Mi ne pomažemo izbeglice zbog novca, već iz želje da pomognemo tim ljudima", rekao je predsednik Nikolić.

Ocenio je i da, kada se posvađaju EU i Rusija, stradaju obe, ali i Srbija.

"Sve dok nas žele EU i Rusija, mi ćemo sarađivati. Ako nas neko uslovi, to znači da nas neće. Mi veoma vešto balansiramo. Ali se nadam da će ta svađa uskoro biti izglađena", rekao je predsednik Srbije.

broj komentara 6 pošalji komentar
(četvrtak, 10. mar 2016, 08:56)
Чича из Шумадије [neregistrovani]

Ништа ново, увек је и била

Србија јесте на незгодном месту... нашли смо се између две супер силе, и мислимо се где и зашто...
Нема ту дилеме г. Председниче... Сунце излази на истоку, било и биће.

(četvrtak, 10. mar 2016, 08:33)
anonymous [neregistrovani]

Re: Kolaricu ,panicu...

smijesan komentar ,.... zna Predsjednik sta zbori I gde ide ,ne trebaju njemu savetnici ,ko voli Srbiju ,Dobro zna sta On kaze...

(četvrtak, 10. mar 2016, 06:52)
anonymous- [neregistrovani]

Kako i kuda?

Mi na ovom prostoru treba da vodimo miroljubivu politiku nesvrstavanja i vojne neutralnosti. Zna se gde ovaj narod kulturološki tradicionalno pripada.Na sve spoljne pritiske (i "ponude"),koji često izgledaju nesnosni,treba da odgovaramo mirno i "praveći se Englezi". Istovremeno treba da se unutra uredjujemo i odbacujemo svoju anarhičnost.

(četvrtak, 10. mar 2016, 00:32)
anonymous [neregistrovani]

Nesto ipak to ne stima...

Kad god je bilo potrebno donesti velike i mudre odluke koje su utjecale na zivot nekoliko narednih generacija, Srbija je uvijek donosila pogresnu /tragicnu/ odluku. Naravno, nakon svih tih posrtanja, padanja i poraza nista nam drugo nije prostajalo nego da sami sebi dodjelimo ulogu jedinih dosljednih boraca za pravdu i istinu. Niko nam drugi to ne priznaje i vjerovatno u tome ima i neke istine. Danas je opet sve isto, bas kao i toliko puta prije. Mi smo zalutali i mi smo izgubljeni a nad nama je jedan veliki oblak bunila. Bez sidra i kompasa smo a kapetana broda nikada nismo niti imali. Barem da su nam jedra citava...

(sreda, 09. mar 2016, 23:11)
Siroti mali... [neregistrovani]

Srbija i NATO:

Pustio bih ja njega,ali nece on mene!

(sreda, 09. mar 2016, 22:21)
anonymous [neregistrovani]

Kolariću, paniću, sami se zapličemo sami sebe...

Pa EU očigledno uslovljava već sada su bile izjave da moramo usaglasiti svoju politiku sa Eu (i lepo rekli sankcije Rusiji) i šta oni nas ne uslovljavaju pa ih hoćemo, a Rusi nas uslovljavaju pa nećemo sa njima više???? Ha, ha, dobar izgovor za srpski inat.