Dačić: Srbija želi da očuva poziciju vojne neutralnosti

Prvi potpredsednik Vlade i šef diplomatije Ivica Dačić rekao je u razgovoru sa delegacijom Odbora za civilnu dimenziju bezbednosti Parlamentarne skupštine NATO, da Srbija nema ambiciju da postane članica Alijanse i želi da očuva poziciju vojne neutralnosti.

Dačić je ponovio opredeljenje za razvojem partnerske saradnje sa Severnoatlantskom organizacijom, kroz raspoložive mehanizme i aktivnosti u okviru programa Partnerstvo za mir, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.

Dačić je ukazao na važnost nesmanjenog prisustva KFOR na KiM, kao ključnog garanta bezbednosti u pokrajini.

Posebno je naglasio značaj bezbednosnih garancija NATO da takozvane Kosovske bezbednosne snage, neće imati pristup severu KiM, bez saglasnosti KFOR. U tom smislu, Dačić je istakao veoma važnu ulogu koju KFOR ima u implementaciji Briselskog sporazuma.

Dačić je ponovio posvećenost Srbije unapređenju regionalne saradnje u cilju očuvanja trajnog mira i stabilnosti u regionu.

Na sastanku je bilo reči o unutrašnjim i spoljnopolitičkim prioritetima Srbije, evropskim integracijama, saradnji sa NATO kroz program Partnerstvo za mir, izazovima sa kojima se suočavamo u kontekstu migratorne krize, kao i o pitanjima regionalne saradnje.

Delegaciju koja boravi u Srbiji su predvodili potpredsednik Parlamentarne skupštine NATO lord Tom Majkl Džopling i izvestilac Odbora za civilnu dimenziju bezbednosti i potpredsednica Bundestaga Ula Šmit. Takođe, u delegaciji su bili i ugledni parlamentarci iz država članica NATO i partnerskih država, navodi se u saopštenju.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара