Dačić: Srbija želi da očuva poziciju vojne neutralnosti

Prvi potpredsednik Vlade i šef diplomatije Ivica Dačić rekao je u razgovoru sa delegacijom Odbora za civilnu dimenziju bezbednosti Parlamentarne skupštine NATO, da Srbija nema ambiciju da postane članica Alijanse i želi da očuva poziciju vojne neutralnosti.

Dačić je ponovio opredeljenje za razvojem partnerske saradnje sa Severnoatlantskom organizacijom, kroz raspoložive mehanizme i aktivnosti u okviru programa Partnerstvo za mir, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.

Dačić je ukazao na važnost nesmanjenog prisustva KFOR na KiM, kao ključnog garanta bezbednosti u pokrajini.

Posebno je naglasio značaj bezbednosnih garancija NATO da takozvane Kosovske bezbednosne snage, neće imati pristup severu KiM, bez saglasnosti KFOR. U tom smislu, Dačić je istakao veoma važnu ulogu koju KFOR ima u implementaciji Briselskog sporazuma.

Dačić je ponovio posvećenost Srbije unapređenju regionalne saradnje u cilju očuvanja trajnog mira i stabilnosti u regionu.

Na sastanku je bilo reči o unutrašnjim i spoljnopolitičkim prioritetima Srbije, evropskim integracijama, saradnji sa NATO kroz program Partnerstvo za mir, izazovima sa kojima se suočavamo u kontekstu migratorne krize, kao i o pitanjima regionalne saradnje.

Delegaciju koja boravi u Srbiji su predvodili potpredsednik Parlamentarne skupštine NATO lord Tom Majkl Džopling i izvestilac Odbora za civilnu dimenziju bezbednosti i potpredsednica Bundestaga Ula Šmit. Takođe, u delegaciji su bili i ugledni parlamentarci iz država članica NATO i partnerskih država, navodi se u saopštenju.

broj komentara 1 pošalji komentar
(sreda, 09. mar 2016, 20:03)
anonymous [neregistrovani]

Neutralnost

Narod Srbije teži Rusiji a vi političari težite NATO paktu. Potpišite sa vojskom Ruske Federacije identičan sporazum koji ste potpisali sa NATO paktom i dokažite pravno da je Srbija neutralna država.