Manco: U migrantskoj krizi sačuvati evropske vrednosti

Ambasador Italije u Beogradu Đuzepe Manco izjavio je na Kopaoniku da EU mora da se izbori sa migrantskom krizom, ali tako da se sačuvaju temeljne evropske vrednosti.

"Upozorili smo i rekli da to nije problem sa kojim samo jedna država može da se nosi", rekao je Manco na Kopaonik biznis forumu, podsetivši da se Italija godinama unazad suočavala sa velikim brojem migranata koji su dolazili u tu zemlju preko Sredozemlja.

Manco je kazao da je i Srbija, takođe, tražila zajednički pristup EU u rešavanju migrantske krize iako nije član EU, dok se neke zemlje članice nisu ponašale tako.

"Nije tu stvar u pronalaženju ili gubljenju puta već iznalaženja novog načina za odgovor na problem bez presedana. Nije stvar u tome da li ćemo samo kao Evropa uspeti da prevaziđemo ovaj problem. Moramo da uspemo ali tako što ćemo se pridržavati temljenih evropskih vrednosti", naglasio je italijanski ambasador.

Prema njegovim rečima, migranti iz ratom zahvaćenih područja traže i bolji život i da je to logično, s obzirom na sva dostignuća EU, kojih Evropljani nisu toliko svesni.

"Mi kao Evropa još nemamo najbolje odgovore na naša pitanja, nisu to politička pitanja već je reč o bavljenju potrebama koje su bliske običnim građanima i vrednostima, na primer, traganje za mirom, boljim životom za decu i drugo", poručio je Manco.

On je podsetio da su najviši italijanski zvaničnici to predstavili kao poziv na buđenje za borbu za očuvanje evropskih vrednosti, bez kojih nam ni EU nije potrebna.

U Italiji su u toku reforme i svedoci smo pojave populističkih pokreta, ali mejnstrim je proevropski I radi se na njegovom jačanju. Premijer Renci je doneo energičniji pristup u vezi sa budućnošću Evrope, kazao je Manco.

broj komentara 1 pošalji komentar
(sreda, 09. mar 2016, 10:54)
Maja [neregistrovani]

Evropske vrednosti

Vase Evropske vrednosti su ravne nuli.