Manco: U migrantskoj krizi sačuvati evropske vrednosti

Ambasador Italije u Beogradu Đuzepe Manco izjavio je na Kopaoniku da EU mora da se izbori sa migrantskom krizom, ali tako da se sačuvaju temeljne evropske vrednosti.

"Upozorili smo i rekli da to nije problem sa kojim samo jedna država može da se nosi", rekao je Manco na Kopaonik biznis forumu, podsetivši da se Italija godinama unazad suočavala sa velikim brojem migranata koji su dolazili u tu zemlju preko Sredozemlja.

Manco je kazao da je i Srbija, takođe, tražila zajednički pristup EU u rešavanju migrantske krize iako nije član EU, dok se neke zemlje članice nisu ponašale tako.

"Nije tu stvar u pronalaženju ili gubljenju puta već iznalaženja novog načina za odgovor na problem bez presedana. Nije stvar u tome da li ćemo samo kao Evropa uspeti da prevaziđemo ovaj problem. Moramo da uspemo ali tako što ćemo se pridržavati temljenih evropskih vrednosti", naglasio je italijanski ambasador.

Prema njegovim rečima, migranti iz ratom zahvaćenih područja traže i bolji život i da je to logično, s obzirom na sva dostignuća EU, kojih Evropljani nisu toliko svesni.

"Mi kao Evropa još nemamo najbolje odgovore na naša pitanja, nisu to politička pitanja već je reč o bavljenju potrebama koje su bliske običnim građanima i vrednostima, na primer, traganje za mirom, boljim životom za decu i drugo", poručio je Manco.

On je podsetio da su najviši italijanski zvaničnici to predstavili kao poziv na buđenje za borbu za očuvanje evropskih vrednosti, bez kojih nam ni EU nije potrebna.

U Italiji su u toku reforme i svedoci smo pojave populističkih pokreta, ali mejnstrim je proevropski I radi se na njegovom jačanju. Premijer Renci je doneo energičniji pristup u vezi sa budućnošću Evrope, kazao je Manco.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 14. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара