Ditman: Rešenje za izbeglice moramo pronaći zajedno

Ambasador Nemačke u Beogradu Aksel Ditman ocenio je da je za rešavanje izbegličke krize neophodna evropska solucija, u koju mora biti uključen i Balkan, te naglasio da je jučerašnji Samit EU i Turske doneo važan napredak.

"Imamo odličnu saradnju sa Srbijom tokom čitave izbegličke krize. Srpska vlada je pokazala odgovornost i jasno stavila do znanja da želi da učestvuje u evropskom rešenju", rekao je Ditman Tanjugu, na marginama Kopaonik biznis foruma.

On je istakao da je za Nemačku bitno da se pronađe održivo evropsko rešenje za izbegličku krizu.

"Za takvo rešenje je potrebno suočiti se sa svim uzrocima. Tako je bitno da se borimo protiv uzroka za bekstvo ljudi, kao i za političko rešenje u Siriji. Isto tako moramo pomoći susednim zemljama Sirije, ali i zaštititi spoljne granice EU i to na međi između Grčke i Turske.

Isto tako neophodna je i fer raspodela tereta izbeglica u EU", podvukao je nemački ambasador.

Ditman je izrazio uverenje da je na jučerašnjem samitu u Briselu napravljen veliki korak u cilju zaštite spoljne granica EU i zaustavljanju ilegalne migracije, a dogovori će, kako je ukazao, naredne nedelje biti finaliziran.

On je istakao da u izbegličkoj krizi važnu ulogu imaju države zapadnog Balkana, a tako i Srbija, jer se nalaze usred Evrope, i okružene su državama EU.

Zbog toga, ukazao je ambasador, Nemačka sarađuje tesno sa zemljama Balkana.

"U svakom slučaju, rešenje moramo pronaći zajedno", zaključio je Ditman.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво