Vulin u Preševu sa predstavnicima UNHCR-a

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i predsednik Radne grupe za rešavanje problema mešovitih migracionih tokova Aleksandar Vulin istakao je u Preševu da Srbija pozdravlja briselske pregovore sa svim zemljama koje su pogođene na migrantskoj ruti i potragu za rešenjem izbegličke krize.

Vulin je obišao privremeni prihvatni centar za migrante u Preševu sa zamenicom Visokog komesara za izbeglice UN Keli Klemens i šefom Kancelarije UNHCR-a u Srbiji Hansom Fridrihom Šoderom.

Tom prilikom ministar naglasio je da se očekuje da će do sledećeg Samita EU, zakazanog za 17. i 18. mart, biti donete konkretne mere koje će regulisati položaj migranata i svih zemalja na migrantskoj ruti.

"Mi pozdravljamo napredak koji je sigurno postignut, ali još uvek čekamo koje su to konkretne mere i to je nešto što će ipak morati da nam kaže Evropska komisija i Turska," naveo je Vulin i naglasio da će se Srbija ponašati kao do sada.

Klemensova je objasnila da Komesarijat za izbeglice UN ne učestvuje u dogovorima između Evropske unije i Turske, pa nema uvid u pregovore.

Zamenica Visokog komesara za izbeglice UN došla je u Peševo, kako kaže, da se upozna sa naporima vlasti Srbije po pitanju velikog broja izbeglica i migranata iz Avganistana, Sirije, Iraka i ostalih delova sveta zahvaćenih velikom krizom.

"Ovde sam sa ministrom rada koji je demonstrirao koliko su vlasti u Srbiji spremne i koliko se srpski narod gostoljubivo poneo prema onima koji traže spas", rekla je Klemensova i dodala da će Vlada Srbije imati podršku međunarodne institucije koju ona predstavlja.

Vulin je ženama zaposlenima u prihvatnom centru čestitao i praznik - Međunarodni dan žena i poklonio cveće, a gošći iz Amerike je posebno čestitao i uručio poklon.

broj komentara 0 pošalji komentar