Nikolić: Moskva zna da građani Srbije ne žele u NATO

Rusija uopšte ne proverava jesmo li u istom procentu povezani sa Moskvom i sa NATO-om, rekao je predsednik Srbije Tomislav Nikolić. Istakao je da, da je sporazum o davanju diplomatskog imuniteta Ruskom humanitarnom centru u Nišu toliko važna tema za Moskvu, to bi rešili onda kad smo pravili ugovor o razminiranju terena.

U intervju Sputnjiku pred odlazak u Moskvu gde će primiti nagradu Fonda jedinstva pravoslavnih naroda, predsednik Nikolić je podsetio da je taj sporazum koji je sada sa NATO-om ratifikovan u Skupštini, potpisao pre tri godine ministar odbrane.

"Ljudi nisu ni znali da je potpisan taj sporazum i sad kad je došlo do ratifikacije u skupštini, podigla se buka kao da to znači da mi ulazimo u NATO. Ako tako gledaju, onda smo ušli u Alijansu pre tri godine", istakao je Nikolić

"Nećemo ući u NATO", rekao je Nikolić, koji će se u Moskvi sresti sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom i ruskim patrijarhom Kirilom.

Prema njegovoj oceni, ratifikacija sporazuma sa NATO-om nije poremetila balans između Istoka i Zapada jer tog balansa nikad nije ni bilo.

Takođe je ocenio da je "uvek NATO imao više mogućnosti da sa administracijom u Srbiji ostvari nešto": "Ruska Federacija nije ni insistirala na tome, svojevremeno sam lično insistirao da pošaljemo delegaciju na Skupštinu ODKB."

Prema njegovim rečima, Rusi to nisu tražili, iako smo već tada imali delegaciju na Skupštini NATO-a.

"Mislim da je Rusima dovoljno kad kažemo da nećemo da uđemo u NATO i da Rusija, kao ozbiljna zemlja, uopšte ne proverava jesmo li u istom procentu povezani sa Moskvom i sa NATO. Rusija zna da građani Srbije ne žele da Srbija bude u NATO i da nije opasno ako se baš o svemu ne dogovorimo. Ona to nikada ne potencira", rekao je Nikolić.

Komentarišući tekstove u medijima o tome da Rusija vrši pritisak na Srbiju da potpiše sporazum o diplomatskom imunitetu sa Centrom u Nišu, Nikolić je odgovorio: "Ne vrši".

"Niko ovde nikome ne radi iza leđa, uostalom nema ni razloga. Svako ima svoja ustavna ovlašćenja, svoja ograničenja", naveo je predsednik.

Nikolić je podsetio da ne može da potpiše sporazum za koji ga Vlada nije ovlastila.

"Dakle nikada, ni u jednoj državi nisam dogovarao ili potpisao sporazum za koji nije znala Vlada Republike Srbije pa tako neću ni u Rusiji", istakao je Nikolić.

"U odnosima sa Rusijom ja nemam nikakvih tajni ni pred kim – zna se koliko volim Rusiju i zna se koliko ja lično želim da budemo u EU", rekao je Nikolić.

broj komentara 10 pošalji komentar
(utorak, 08. mar 2016, 06:24)
anonymous- [neregistrovani]

Bez sumnje

Velika većina gradjana Srbije ne želli u NATO. Rusija zna da je to tako. Ali zemlje ne idu onako kako žele gradjani nego onako kako ih vode elite,tu je "kvaka".

(utorak, 08. mar 2016, 01:56)
anonymous [neregistrovani]

Народ зна!

Али да ли знају политичари да народ не жели НАТО, па и подршка ЕУ опада. Ако знају, зашто нас упорно гурају њима?

(utorak, 08. mar 2016, 00:16)
anonymous [neregistrovani]

Како народ није знао?

Па сви медији су пренели шта је потписао Вук Драшковић без ичијег одобрења и знања, па шта је потписао Тадић и као министар одбране и као председник. Све се зна и те вести можете и сад наћи на порталима.
Е сад, то што се народ не интересује и радије прати ријалити програме, то је друга ствар...

(utorak, 08. mar 2016, 00:12)
anonymous [neregistrovani]

Ponistite sporazum sa NATO

Sta znaci to da je taj sporazum potpisala prethodna vlada ? Pa ako je nesto stetno, onda aktuelna vlada treba to da ispravi jer tako svi mogu da prebacuju odgovornost na prethodnu vladu za buvlno sve lose sto se desilo u ovoj zemlji. Tako se postavlja pitanje zbog cega su nam potrebne nove vlade, ako svaka od njih umesto da menja stvari, jednostavno moze da kaze "To su potpisali drugi, pitajte njih". Pa bas zato sto su ti prethodnici radili lose, narod ih je i kaznio na izborima i izabrao vas da neke stvari promenite. Sporazum sa NATO-om je stetan po interese Srbije, svadja nas i ugrozava partnerstvo sa jedinom zemljom koja nam pruza kakvu takvu sigurnost. Cisto sumnjam da Rusija gleda blagonaklono na sve ovo a posle kad od strane iste dobijemo hladan tus, bice "Eto kakva su nam Rusi braca".

(utorak, 08. mar 2016, 00:11)
anonymous [neregistrovani]

...i to od samog pocetka!

...ma sta je on potpisao - a SOFA (predhodno one druge)?!
Kao sto covek rece: "Svi zakoni koje ste doneli pod okriljem neznanja javnosti, pod okriljem mraka uz lažna predizborna obećanja su nelegitimni i nevažeći!"!

(utorak, 08. mar 2016, 00:01)
anonymous [neregistrovani]

Ugovor

Ja zivim na zapadu i najmanje sam kompetentan da nekome drzim pridike u mojoj dragoj Srbiji sta i kako raditi.Ali kad procitam izjave nekih nasih zvanicnika dodje mi da vresnem!!Kaze gopodin Nikolic pa eto taj ugovor je donela druga vlada a ne ova kao sto rece i Premijer Vucic.Pa zasto ste ga ratifikovali i na kraju podpisali?? 

(ponedeljak, 07. mar 2016, 23:34)
Radonja [neregistrovani]

Alal vera!

"Rusi nisu zahtevali jer su ozbiljna drzava,ministar je potpisao sporazu sa NATO-om, za koji narod inace nije znao. Narod voli Ruse isto kao i nas predsednik koji je potpisao jer on nista ne radi bez znanj vlade" itd, itd. Ja licno priznajem da ovakvu vratolomiju odavno nisam cuo! ma kakvi odavo , nikad!! Neka nam je dragi Bog u pomoci

(ponedeljak, 07. mar 2016, 23:10)
anonymous [neregistrovani]

Građani nisu znali!?

Људи нису ни знали да је потписан тај споразум и сад кад је дошло до ратификације у скупштини.

Nisu znali jer ih niste obavestili. Da su znali već tada bi bili protiv. Sad pitam predsednika zašto građani nisu obavešteni o svim bitnim pitanjima i zakonima koji se donose? Zašto nije raspisan referendum i po tom pitanju, kako bi građani bili obavešteni i iskazali svoje demokratsko mišljenje o tome!? Obzirom da stranke ovakve zakone nemaju u predizbornoj kampanji, jer u tom slučaju niko ne bi glasao za njih onda je to prevara i o takvim stvarima mora da se odlučuje na referendumu! Svi zakoni koje ste doneli pod okriljem neznanja javnosti, pod okriljem mraka uz lažna predizborna obećanja su nelegitimni i nevažeći!

(ponedeljak, 07. mar 2016, 23:00)
anonymous [neregistrovani]

Председниче

Ваше је да потпишете оно што се обећали Путину још 2014. године, маните те изговоре да они не инсистирају, ако је нешто договорено то мора да се спроведе.

(ponedeljak, 07. mar 2016, 22:59)
ss [neregistrovani]

rusija

srbi koji vole svoju zemlju vole i rusiju!!!