Paunović: Srbija posvećena ostvarivanju prava manjina

Srbija je posvećena ostvarivanju prava svih manjina, pa i hrvatske manjine, izjavila je direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović ocenjujući da Beogradu ne treba da drže lekcije oni za koje su standardi u ostvarivanju prava manjina važili i bili obavezujući samo do članstva u EU.

Suzana Paunović je ukazala da izjava hrvatskog ministra spoljnih poslova Mira Kovača da Srbija ne ispunjava obaveze o zastupljenosti hrvatske manjine u parlamentu, kao i odgovor Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini na izjave ministara u Vladi Srbije da ta stranka radi protiv interesa Hrvata u Srbiji i da uživaju veća prava od Srba u Hrvatskoj, ne doprinose međusobnom dijalogu.

"Ovakve izjave ne doprinose međusobnom dijalogu, posebno jer je Srbija više puta istakla da će se o takozvanim "garantovanim" poslaničkim mestima za pripadnike manjina razgovarati u sklopu najavljenih izmena izbornog sistema", rekla je Tanjugu Paunovićeva.

Paunovićeva je kao primer navela da deca hrvatske nacionalne manjine uče na svom maternjem jeziku, da se iz državnog budžeta finansira rad Nacionalnog saveta hrvatske nacionalne manjine i da predstavnici te manjine učestvuju u svim radnim grupama koje se bave zakonskim i drugim rešenjima o pitanjima nacionalnih manjina.

Kako je navela, predstavnici hrvatske manjine učestvuju, kao i ostale manjinske stranke, u izbornom procesu u skladu sa Ustavom i zakonima Srbije.

Ministri Nebojša Stefanović i Ivica Dačić reagovali su u subotu na tvrdnje hrvatskog ministra spoljnih poslova da Srbija ne ispunjava obaveze o zastupljenosti hrvatske manjine u parlamentu.

broj komentara 0 pošalji komentar