Dačić: Srbija poštuje obaveze, adresa za kritike je DSHV

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić odbacio je tvrdnje šefa hrvatske diplomatije da Srbija ne ispunjava obaveze o zastupljenosti hrvatske manjine u parlamentu i napomenuo da "adresa" za kritike nije država, već stranka vojvođanskih Hrvata, koja je odlučila da na izbore izađe na listi DS.

"Srbija ispunjava sve međunarodne standarde kada su u pitanju prava nacionalnih manjina. Naš izborni sistem jasno određuje da se za liste nacionalnih manjina ne primenjuje cenzus od pet odsto, već se mandati njima određuju po principu takozvanog prirodnog praga", precizirao je Dačić.

On je istakao da bi to značilo da bi hrvatske liste mogle da dobiju tri mandata u Narodnoj skupštini, ukoliko bi nastupile samostalno, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

"Odluka Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini da ide na listu Demokratske stranke direktno je usmerena protiv interesa Hrvata. Dakle, adresa za kritike nije država Srbija, već Demokratski savez Hrvata u Vojvodini", napomenuo je Dačić.

On je dodao da je to rekao i hrvatskom ministru spoljnih poslova Miru Kovaču, kada su se sreli u Amsterdamu na sednici šefova diplomatija Evropske unije sa Zapadnim Balkanom.

Kovač je ranije izjavio da Srbija ne ispunjava obaveze iz međudržavnog sporazuma, prema kojem je obavezna da obezbedi zastupljenost hrvatske manjine u Narodnoj skupštini.

"Rekao sam Dačiću da bi takav jedan potez koji se nameće, jer se radi o međudržavnom sporazumu, a postoji i Ustav Srbije koji to propisuje, bio jasan znak da Srbija želi graditi prijateljske odnose s Hrvatskom", kazao je Kovač, a preneo je Index.hr.

broj komentara 3 pošalji komentar
(subota, 05. mar 2016, 21:45)
anonymous [neregistrovani]

@ponovo

Kakve veze imaju njihovi izbori kad oni u kontinuitetu imaju istu politiku više napadaju pa onda ko malo popuste i zašto mi uvek imamo opravdanja za druge a naši u istoj situaciji uvek krivi. Dosta opravdanja za njih koji i posle 20g od rata se ponašaju kao da je rat juče prestao.

(subota, 05. mar 2016, 21:10)
STRIC IZ TAME (E.U.) [neregistrovani]

ponovo

zbog ovih izjava(kleveta) niko u srbiji ne treba da se uzbudjuje. prvo nisu tacne a drugo hrvatska ponovo ulazi u izbornu kampanju jer ova koalicija na vlasti nece docekati ovogodisnje sunce (prolecne dane) jer vec pocinju trvenja. karamarko i hdz su se nasli na "drvenom mostu" i vrlo brzo ce svi potonuti.

(subota, 05. mar 2016, 19:24)
anonymous sasa [neregistrovani]

Napad je najbolja odbrana

Zašto smo mi uvek u podređenom položaju kad imamo sve argumente da mi prvi tražimo od drugih to što oni traže od nas. Mi uvek se moramo da se nešto pravdamo a sve zarad "dobrosusetskih odnosa" (ranije bratstva i jedinstva).
Dokle ćemo istoriju uvek ponavljati.