Vučić sa Tuskom o mogućim rešenjima migrantske krize

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa predsednikom Evropskog saveta Donaldom Tuskom, sa kojim je razgovarao o migrantskoj krizi i mogućim rešenjima.

Tokom razgovora istaknuto je da se možže očekivati promena u dosadaššnjoj evropskoj politici prema migrantima, saopštila je Kancelarija Vlade Srbije za saradnju s medijima.

Premijer Vučić je istakao da će Srbija pošštovati sveobuhvatne i jedinstvene zaključke, ukoliko do njih dođe, na Samitu Evropske unije.

Predsednik Evropskog saveta izjavio je ranije danas da vidi prve znake evropskog konsenzusa u rešavanju migrantske krize i dodao da bi dogovor omogućio zaustavljanje priliva migranata.

"Prvi put od početka migracione krize, nazire se evropski konsenzus. To je konsenzus o sveobuhvatnoj strategiji koja, ako se verno primeni, može da pomogne zaustavljanju priliva izbeglica i rešavanju krize", napisao je Tusk u pozivu liderima EU za samit u ponedeljak.

U cilju pripreme tog sastanka sa Turskom, Tusk je obišao Beč, Ljubljanu, Zagreb, Skoplje, Atinu, Ankaru, Istanbul, a večeras je došao i u Beograd.

Poseta zemljama balkanske rute odvija se neposredno pred samit EU i Turske 7. marta u Briselu.

Dodao je da je dogovor u svim zemljama koje je posetio da se okonča politika prostog prebacivanja migranata na njihovom putu do Nemačke ili Skandinavije.

Prema njegovim rečima, novi fond EU za krizu u visini od 700 miliona evra biće iskorišćen za pomoć Grčkoj da se izbori sa migrantima na svojoj teritoriji.

Istakao je da se nada da će sa Turskom biti postignut napredak na samitu i da će se osigurati dogovor za brz i brojan povratak svih migranata iz Grčke kojima ne treba međunarodna zaštita.

Takođe je rekao da mu je turski premijer Ahmet Davutoglu preneo da je Turska spremna da preuzme nazad sve migrante koji budu uhvaćeni u turskim vodama.

broj komentara 4 pošalji komentar
(subota, 05. mar 2016, 15:05)
anonymous [neregistrovani]

Pa došao da pomogne.

Došao da objasni da će nam NATO pomoći pri rešavanju krize i prihvatanju još koju hiljadu migranata. Idealna prilika da pokažu kako su "uz nas".

(subota, 05. mar 2016, 10:17)
anonymous [neregistrovani]

Izbeglicku krizu, mogu da rese, samo....

....oni koji su je - "proizveli", a oni su tamo preko Atlantika! To svi znamo, ali 'ajde.....

(petak, 04. mar 2016, 20:24)
Bogoljub [neregistrovani]

Iznenadjenje nakon razgovora?

"Moze se očekivati promena...". Koja i kakva promena?E to je tajna koju znaju samo komesari.

(petak, 04. mar 2016, 20:20)
anonymous [neregistrovani]

Prijatelji,neumoljivi su...

...a Srbiji, teze , nije bilo nikada...(ps,Tusk je "samo" pismonosa Merkelove...)