Dačić: Moguće zatvaranje tri ambasade

Vlada Srbije bi u naredne dve nedelje trebalo da usvoji zajednički stav prema tome kakva će biti sudbina diplomatsko-konzularnih predstavništava naše zemlje u inostranstvu. Zbog bezbednosne situacije mogle bi da budu zatvorene tri ambasade, izjavio šef diplomatije Ivica Dačić.

Dačić je rekao da je na sednici Vlade u četvrtak postavio pitanje šta da se radi kada je reč o diplomatsko-konzularnim predstavništvima u zemljama gde je rizik po srpske službenike povećan.

"Veoma je teško odlučiti o zatvaranju ambasade tamo gde ima naših političkih i ekonomskih interesa i naših ljudi. Očekujem da u roku od nedelju-dve završimo pitanje kakvu ćemo odluku donositi o predstavništvima", rekao je Dačić.

Ministar inostranih poslova je naveo da će tada biti jasno šta će biti sa objektom u Libiji i da li će i kada ambasador Srbije u toj zemlji Oliver Potežica biti vraćen.

Na pitanje da li ima novih informacija o stradanju dvoje srpskih službenika u kampu Islamske države u Sabrati, Dačić je rekao da je tu bitno utvrditi sve činjenice u vezi sa otmicom i pogibijom.

Prema njegovim rečima, zajedno sa premijerom i zvaničnicima iz Ministarstva odbrane, razgovarao je sa predstavnicima Ministarstva odbrane SAD u Srbiji kako bi se prekinule različite interpretacije tog događaja i kako bi se povećala njihova koordinacija.

"Važno je i da od Libije dobijemo što više zvaničnih informacija iz istrage koja je vođena u toj zemlji prilikom otmice i stradanja naših diplomata", rekao je Dačić.

Šef srpske diplomatije je kazao da će domaće pravosuđe i MSP vrlo brzo utvrditi da li je bilo kršenja procedure u vezi sa odlaskom na put dvoje srpskih službenika kada su oteti, zašto su uopšte išli na taj put i da li su imali dozvolu.

Najavljujući da će razgovarati sa porodicom poginulih Slađane Stanković i Jovice Stepića, Dačić je poručio da je potrebno iz cele situacije izvući pouke, da se napravi jedinstven stav šta je interes Srbije kada je reč o njenim diplomatsko-konzularnim predstavništvima u svetu.

"Trebalo bi da se definišu radni odnosi u Ministarstvu spoljnih poslova, jer iako ja predlažem imenovanje šefova diplomatsko-konzularnih predstavništava, sve ostalo radi Komisija za premeštaje na osnovu konkursa. Ako se niko ne javi na konkurs, ne možete nekog naterati da ode i zato je Slađana Stanković deset godina bila u Libiji", objasnio je Dačić.

Referendum o članstvu u NATO-u nije na dnevnom redu

Dačić je izjavio da referendum o članstvu Srbije u NATO-u nije na dnevnom redu, jer Srbiju niko nije ni pozvao u članstvo u toj organizaciji.

"To nije na dnevnom redu. To bi bilo kao da držimo referendum o tome da li ćemo biti članovi BRIKS-a, iako nas niko tamo ne zove. Šta ima da držimo referendum o nečemu što nećemo. Mi nismo ni hteli da budemo članovi NATO-a i to je samo jedno političko zamajavanje", rekao je Dačić novinarima u Beogradu.

Povodom izjave visokog funkcionera vladajuće Jedinstvene Rusije (JR) Sergeja Železnjaka, koji se založio za održavanje referenduma u Srbiji o ulasku u NATO zajedno sa vanrednim parlamentarnim izborima, Dačić je kazao da "svaki pametan čovek zna da Srbija treba da brine o svojim interesima".

"Za nas je najbolje da budemo članica EU, da imamo dobre odnose sa Moskvom, Vašingtonom i svim drugim centrima, a s druge strane da saradnju sa svima negujemo i da ona bude na takvom nivou da budemo partneri. I to je sve", naveo je Dačić.

broj komentara 1 pošalji komentar
(petak, 04. mar 2016, 15:54)
Slobodan [neregistrovani]

Po pravilu...

vreme će proći, druge vesti (tragedije) će prekriti ovu.Na kraju će samo bližnji ostati u tuzi, a politika i političari idu dalje.Na to se i računa i tako to funkcioniše. Bedno i žalosno, kao da ljudski život ne vredi ništa.