Popović i Fjodorov o unapređenju ekonomske saradnje

Predsednik Srpske narodne partije Nenad Popović i prvi zamenik predsednika ruskog parlamenta Nikolaj Fjodorov razgovarali su u Moskvi o načinima za unapređenje ekonomske saradnje između Srbije i Rusije.

Na radnom sastanku Popovića i Fjodorova naglašeno je da postoji ogroman potencijal za razvoj ekonomske saradnje Srbije i Rusije, pre svega u oblastima poljoprivrede i turizma, ali da, nažalost, taj potencijal "nije realizovan u punom obimu", saopšteno je iz SNP.

Tokom razgovora je konstatovano da Srbija ima istorijsku šansu da poveća izvoz u Rusiju, "usled sankcija koje je Moskva uvela EU i Turskoj".

"Turski izvoz u Rusiju, pre uvođenja sankcija, vredeo je oko sedam milijardi dolara. Ako bi srpske firme uspele da se izbore za samo pet odsto tog kolača, srpski izvoz u Rusiju povećao bi se za 350 miliona dolara", naglasio je Popović.

Predsednik SNP je istakao da će učiniti sve da srpski pol?oprivrednici dobiju maksimalnu podršku države da zauzmu upražnjene pozicije turskih proizvođača na tržištu Rusije.

Nikolaj Fjodorov, koji je ujedno i visoki funkcioner ruske vladajuće partije Jedinstvena Rusija, poželeo je sreću zajedničkoj listi Srpske napredne stranke i Srpske narodne partije na predstojećim izborima uz želju da posle izbora novoformirana Vlada Srbije nastavi da razvija još bliže i intenzivnije odnose između Moskve i Beograda.

broj komentara 7 pošalji komentar
(petak, 04. mar 2016, 20:43)
Pera [neregistrovani]

Turisti

Ne treba samo povećati izvoz nego i privući što više ruskih turista u naše hotele. Imamo mi štošta da ponudimo.

(petak, 04. mar 2016, 17:31)
Dejan [neregistrovani]

Obavezno

Kada mogu da postoje instituije za saradnju sa EU, onda treba i sa Rusijom. Rusija je ogromno trziste i to treba obavezno da se iskoristi.

(petak, 04. mar 2016, 17:30)
Toma [neregistrovani]

Podrška

Vlada treba da radi na tome da se otvori još kancelarija za saradnju sa Rusijom. Ljudi bi možda hteli da izvoze više, ali neophodna im je pomoć odgovarajućih institucija.

(petak, 04. mar 2016, 16:58)
Slobodan [neregistrovani]

Rusija

I vise od toga možemo da iskoristimo. Ne treba gledati koliko, nego samo forsirati saradnju sa Rusijom i brzo će se videti rezultati.

(petak, 04. mar 2016, 11:52)
Nikola [neregistrovani]

Velika šansa za nas

Ovo je šansa za nas koju moramo da iskoristimo jer je Turska dobila zabranu uvoza u Rusiju..

(petak, 04. mar 2016, 11:24)
Uros [neregistrovani]

Rusija

Vlada treba da unapredi odnose sa Rusijom, jer vec postoji dobra saradnja sa EU

(petak, 04. mar 2016, 11:04)
anonymous [neregistrovani]

Sve može ali da li se hoće?

Sve bi to moglo kad bi vlada htela. Ali zar niste videli da je naš izvoz u Rusiju prošle godine smanjen. Umesto da bude povećan zbog sankcija, znači imali su otvoreno trežište. Ali nije to EU.