Izbori - čistilište ili častilište za "male stranke"

Iako neki analitičari očekuju da će predstojeći izbori biti "čistilište" za male stranke, to ne mora nužno tako da bude. Naime, "mali" i u ovu izbornu trku radije ulaze kao partneri onim partijama koje sigurno prelaze cenzus, nego što žele da provere mogu li same do poslaničkih mandata. Ponekad se dogovaraju i savezi koji na prvi pogled ne izgledaju logično, kao, na primer, kada se povežu evroskeptične partije i one koje se zalažu za članstvo u EU.

Sa Zlatibora, na Malu gospojinu, stranka Nenada Popovića krenula je pre dve godine ka Rusiji, a sa čvrstim "ne" Evropskoj uniji. Dve godine kasnije, ozvaničuje saradnju sa najvećom parlamentarnom strankom, kojoj je na vrhu prioriteta ulazak u Uniju. Šta je, u ovom slučaju, spojilo istok i zapad?.

"Očuvanje vojne neutralnosti Srbije, maksimalno davanje doprinosa razvoju ekonomskih i političkih odnosa Srbije i Rusije, borba za očuvanje KiM u okviru Srbije i podrška suverenitetu Republike Srpske na izvornim dejtonskim principima", kaže predsednik Srpske narodne partije Nenad Popović.  

Principi su i Zelene Srbije, pravo iz poslaničke grupe Boris Tadić, odveli u predizbornu koaliciju sa strankom njegovog političkog protivnika - SPS-om.

"Mi smo razgovarali o nešto većem broju mandata, ali pre svega o programskim stvarima koje možemo da dogovorimo i da pokušamo da u nekom narednom periodu zajedno implementiramo", kaže predsednik Zelenih Srbije Ivan Karić .

Ovakva predizborna kretanja malih ka velikima, u srpskom političkom polju poznavaoci upoređuju sa odnosom zeta i tašte: možda tu i nema velike ljubavi, ali ima koristi.

"Idu prema onom akteru, koji im obezbedi osnovnu svrhu bavljenja politikom, a to je ulazak u parlament i još radije i slađe - ulazak u vlast. Zato što ulazak u vlast, sem što vam omogućuje da realizujete neki projekat, omogućava vam da zbrinete hiljade svojih prstalica i da ih postavite na državne jasle", kaže profesor FPN-a Zoran Stojiljković. 

Bojan Klačar iz Centra za slobodne izbore i demokratiju kaže da njihov opstanak u Srbiji, posebno kada su opozicija je veoma upitan, jer većina njih ako bi nastupala samostalno na izborima ima mali ili nikakave šanse da pređe cenzus.

Okupljanje malih oko sebe, na duže staze, isplati se i velikima.

"Šta je interes velikog u tome pa da pokaže širinu, da okupi sve i da propagandno pređe u status najjače stranke ili čak stranke koja sama dobije više od polovine glasova", navodi Stojiljković .

Predstavnici malih partija priznaju da im je savez sa jačima, trenutno jedini način da opstanu na političkoj sceni. I one koje imaju jake lokalne lidere, praktično nemaju šansu u situaciji kada gotovo deceniju nije bilo odvojenih lokalnih od parlamentarnih izbora. I kada birač na lokalu, po pravilu, zaokružuje prepoznatljivijeg kandidata.

broj komentara 6 pošalji komentar
(petak, 04. mar 2016, 10:24)
Markovljev [neregistrovani]

@Lovci na pare poreskih obveznika

Kakav je interes gradjana Srbije od malih partija? Nikakav, to svi znamo, ali država nečini ništa da ih skine sa grbače, jer na kraju krajeva plaća ih poreski obveznik a ne država. Po meni nebi mogla biti izvršena registracija političke stranke pre nego što godinu dana ima registrovanih 5.000 članova sa plaćenom članarinom od 1.000 dinara godišnje. Sa takvim uslovima mislim da bi ti "uvredjeni" koji napuštaju velike stranke razmisli dali to činiti ili radije se u okviru stranke borili za svoje ideje. Ovako kao deca na pesku, uvrede se a odmah sutra formiraju još "demokratskiju" partiju nego što je bila ta u kojoj je bio a Srbiji sve gore.

(petak, 04. mar 2016, 10:08)
Sale [neregistrovani]

Cenzus

Treba smanjiti cenzus na 3% i zabraniti koalicije.

(petak, 04. mar 2016, 09:51)
Euroskeptik [neregistrovani]

@U Srbiji svakih par meseci glasnje

Jasno je da vi na zapadu živite brzo i ove dve godine vam prođoše kao par meseci! međutim, ako smo rešili da ponovo idemo na izbore što bi to vas čudilo? Demokratski je birati i kad se to nekom učini da je prečesto i da će da nas košta. A da nije tako rekli bi kako mi nismo demokratsko društvo i sl.

(petak, 04. mar 2016, 09:36)
anonymous [neregistrovani]

Lovci na pare poreskih obveznika

"Male stranke" koje ne bi prešle cenzus bez najave koalicije sa nekom većom, su zapravo čist trošak po grbači poreskih obveznika. Zašto bi birač posredno glasao za veću stranku posredstvom male?
E, ali treba uzeti pare za predizbornu kampanju. Pa će građane umesto troška za nekoliko velikih stranaka koje sigurno prelaze cenzus, plaćati troškove, koliko im već sleduje, i za sijaset malih autsajdera.
Ala je slatka para prebogatih poreskih obveznika Srbije.

(petak, 04. mar 2016, 08:21)
Uozbiljite se! [neregistrovani]

To im dođe kao godišnji odmor


Dok se vlada ponovo ne sastavi najbrojnija vladajuća stranka je skoro pola godine na godišnjem odmoru!

(četvrtak, 03. mar 2016, 23:46)
Nemac [neregistrovani]

Glasanje

U Srbiji svaki par meseci glasnje. Nerazum kakvo je sad glasanje? Zar oni nemaju Mandat od 4 godinne?