Izbori - čistilište ili častilište za "male stranke"

Iako neki analitičari očekuju da će predstojeći izbori biti "čistilište" za male stranke, to ne mora nužno tako da bude. Naime, "mali" i u ovu izbornu trku radije ulaze kao partneri onim partijama koje sigurno prelaze cenzus, nego što žele da provere mogu li same do poslaničkih mandata. Ponekad se dogovaraju i savezi koji na prvi pogled ne izgledaju logično, kao, na primer, kada se povežu evroskeptične partije i one koje se zalažu za članstvo u EU.

Sa Zlatibora, na Malu gospojinu, stranka Nenada Popovića krenula je pre dve godine ka Rusiji, a sa čvrstim "ne" Evropskoj uniji. Dve godine kasnije, ozvaničuje saradnju sa najvećom parlamentarnom strankom, kojoj je na vrhu prioriteta ulazak u Uniju. Šta je, u ovom slučaju, spojilo istok i zapad?.

"Očuvanje vojne neutralnosti Srbije, maksimalno davanje doprinosa razvoju ekonomskih i političkih odnosa Srbije i Rusije, borba za očuvanje KiM u okviru Srbije i podrška suverenitetu Republike Srpske na izvornim dejtonskim principima", kaže predsednik Srpske narodne partije Nenad Popović.  

Principi su i Zelene Srbije, pravo iz poslaničke grupe Boris Tadić, odveli u predizbornu koaliciju sa strankom njegovog političkog protivnika - SPS-om.

"Mi smo razgovarali o nešto većem broju mandata, ali pre svega o programskim stvarima koje možemo da dogovorimo i da pokušamo da u nekom narednom periodu zajedno implementiramo", kaže predsednik Zelenih Srbije Ivan Karić .

Ovakva predizborna kretanja malih ka velikima, u srpskom političkom polju poznavaoci upoređuju sa odnosom zeta i tašte: možda tu i nema velike ljubavi, ali ima koristi.

"Idu prema onom akteru, koji im obezbedi osnovnu svrhu bavljenja politikom, a to je ulazak u parlament i još radije i slađe - ulazak u vlast. Zato što ulazak u vlast, sem što vam omogućuje da realizujete neki projekat, omogućava vam da zbrinete hiljade svojih prstalica i da ih postavite na državne jasle", kaže profesor FPN-a Zoran Stojiljković. 

Bojan Klačar iz Centra za slobodne izbore i demokratiju kaže da njihov opstanak u Srbiji, posebno kada su opozicija je veoma upitan, jer većina njih ako bi nastupala samostalno na izborima ima mali ili nikakave šanse da pređe cenzus.

Okupljanje malih oko sebe, na duže staze, isplati se i velikima.

"Šta je interes velikog u tome pa da pokaže širinu, da okupi sve i da propagandno pređe u status najjače stranke ili čak stranke koja sama dobije više od polovine glasova", navodi Stojiljković .

Predstavnici malih partija priznaju da im je savez sa jačima, trenutno jedini način da opstanu na političkoj sceni. I one koje imaju jake lokalne lidere, praktično nemaju šansu u situaciji kada gotovo deceniju nije bilo odvojenih lokalnih od parlamentarnih izbora. I kada birač na lokalu, po pravilu, zaokružuje prepoznatljivijeg kandidata.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара