DS: Udar na nezavisnost regulatornih tela

Pokrajinski odbor Demokratske stranke (DS) uputio je oštar protest poslanicima Srpske napredne stranke (SNS) u Skupštini Srbije, jer nijedan od kandidata koje je predložio Odbor za informisanje Skupštine Vojvodine nije postao član saveta REM-a.

Odbor za informisanje Skupštine Vojvodine predložio je za članove komisije medijske stručnjake Vladimira Barovića i Sinišu Isakova.

"Osim što ispunjavaju apsolutno sve kriterijume propisane zakonom, ovi kandidati poseduju nesporne profesionalne i ljudske kvalitete, te vrhunske rezultate u oblastima kojima se bave", ocenio je DS u saopštenju.

DS je naveo da su dvojica kandidata ostala bez podrške za članstvo u savetu REM-a "samo zbog toga što su iz Vojvodine i što ih je predložio vojvođanski parlament".

"To predstavlja najgrublje kršenje Zakona koji ne predviđa mogućnost odbijanja predloga Pokrajine. Ovakav odnos, kao i odnos članova Odbora za kulturu prema kandidatima koje su predložila nevladina udruženja, sraman je i nedopustiv", piše u saopštenju.

DS je podsetio da su poslanici SNS-a ranije uputili zahtev da se iz procedure povuče predlog o izboru predstavnika nevladinog sektora u savet REM-a.

"Jedina kandidatkinja koja je izabrana, izjavila je da će joj uzor biti Aleksandar Vučić. Odgovornima postavljamo pitanje da li je danas u Srbiji uslov za dobijanje posla, diplome, prava na slobodu i dostojanstven život, samo i jedino veličanje lika i dela Aleksandra Vučića", dodao je DS.

Prethodno je i predsednik Odbora za informisanje Skupštine Vojvodine Dušan Jakovljev kritikovao Skupštinu Srbije jer nije izabrala nijednog od dva kandidata koje je pokrajinski parlament predložio za članove REM-a.

Isakov ili Barović trebalo je da u Savetu REM-a zamene bivšeg predsednika tog tela Gorana Karadžića, kojem je mandat istekao u februaru, a koji je takođe izabran na predlog Skupštine Vojvodine 2005. godine.

broj komentara 0 pošalji komentar