Na korak do izbora

Vlada Srbije uputila je predsedniku Srbije obrazložen predlog za raspuštanje parlamenta. Predsednik Nikolić će u petak doneti ukaz kojim raspušta Skupštinu i raspisuje izbore za, kako se očekuje, 24. april. Istog dana održaće se i pokrajinski i lokalni izbori.

Uz osmeh premijera i njegovog zamenika na sednici je odlučeno da se okonča mandat parlamentu, a time i sadašnjem kabinetu u Nemanjinoj.

U obrazloženju predsedniku, Vlada navodi da je sprečila kolaps javnih finansija, da je izvela zemlju iz recesije i otvorila prva poglavlja na putu ka Uniji. To je, međutim, samo prva faza, jer je za završetak reformi i dovođenje zemlje do ulaznih vrata Evrope potrebna, kažu, nova snaga ujedinjene Srbije. Zato traže izbore, te je sada na potezu predsednik.

Vanredne izbore predsednik Republike raspisuje istovremeno sa raspuštanjem Narodne skupštine. Od dana raspisivanja do dana održavanja izbora ne može da protekne manje od 45 ni više od 60 dana.

Gotovo je izvesno da ćemo na glasanje 24. aprila; do tada, stranke imaju 50 dana da se pripreme za suočavanje s biračima.

"U toku su završne faze, tehnički deo priprema. Mi radimo već od prošle godine, onako svake nedelje, idemo iz grada u grad. Listu smo završili, naravno", kaže Mira Petrović iz PUPS-a.

Pošto stranke već uglavnom znaju ko će biti na novoj listi, u poslaničkim klubovima danas je bilo pozdravljanja uz poruku – "neki ćete da ostanete, a neki ćemo i da idemo".

Podnošenje izbornih lista Republičkoj izbornoj komisiji počinje odmah po raspisivanju, a moguće je najkasnije 15 dana pre izbora. Redosled na glasačkom listiću odgovara redosledu prijavljivanja, tako da je često važno stići prvi u RIK.

"Postoji teorija da prvo mesto na listi donosi bolji rezultat, negde sam čitao da je to 0,7 posto. Nije realno da budemo prvi zbog cele situacije sa celom infrastrukturom koju imamo, sa parama koje nemamo", rekao je Marko Đurišić iz SDS-a.

Petar Petrović iz Jedinstvene Srbije kaže da toj stranci nije važan broj.

"Imaćemo one koji su cenili i ceniće naš rad do sada i ubuduće", naglašava Petrović.

Zajedno sa republičkim biraćemo i vojvođanski parlament i lokalnu vlast, a o usaglašavanju termina u petak će razgovarati predsednici pokrajinske i republičke Skupštine Ištvan Pastor i Maja Gojković.

broj komentara 1 pošalji komentar
(četvrtak, 03. mar 2016, 19:50)
Mića Bor [neregistrovani]

Investicija

Ova vlast je uspešno, do duše uz pomoć penzionera uštedela nešto para, te novce valja utrošiti. Naj brži način su vanredni izbori.