Nikolić sutra u podne raspisuje izbore

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić raspisaće vanredne parlamentarne izbore sutra u 12 časova, saznaje RTS.

Posle dobijanja Predloga za raspuštanje parlamenta, koji je uputila Vlada Srbije, predsednik Nikolić će sutra raspisati izbore.

Po zakonskoj proceduri, predsednik je dužan da u roku od 72 sata od dobijanja Predloga donese ukaz o raspuštanju parlamenta, ili da Vladu Srbije i javnost obavesti da ne prihvata predlog Vlade.  

Istovremeno sa Ukazom o raspuštanju Skupštine, predsednik raspisuje izbore za narodne poslanike.

Po raspisivanju izbora sledi prijavljivanje stranaka za izbornu trku i podnošenje izbornih lista, kao i izborna kampanja.

Stranke koje budu zainteresovane za nastup na izborima imaju rok da izborne liste Republičkoj izbornoj komisiji dostave najkasnije 15 dana pre dana održavanja izbora, a RIK ih proglašava odmah po prijemu ili najkasnije 24 sata od prijema liste.

Kandidate mogu predlagati registrovane političke stranke, koalicije i druge političke organizacije, posebno ili zajedno, kao i grupe građana, a izborna lista je potvrđena ukoliko je potpisima podrži najmanje 10.000 birača.

Vlada kojoj je prestao mandat može da obavlja samo poslove određene zakonom do izbora nove Vlade, odnosno samo tekuće poslove, a parlamentu ne može predlagati zakone, niti donositi propise, izuzev ako je njihovo donošenje vezano za zakonski rok ili to nalažu potrebe države, interesi odbrane ili prirodna, privredna ili tehnička nesreća.

Ona ne može postavljati državne službenike na položaj u organima državne uprave, a pri vršenju osnivačkih prava Srbije može jedino da imenuje ili da saglasnost na imenovanje vršioca dužnosti direktora i članova upravnog i nadzornog odbora.

Izbore za pokrajinski parlament raspisuje predsednik Skupštine Vojvodine, a lokalne izbore predsednik Skupštine Srbije.

broj komentara 2 pošalji komentar
(četvrtak, 03. mar 2016, 20:20)
Воронцов [neregistrovani]

Ништа значајно

То јест наставља се континуитет исте политике,

(četvrtak, 03. mar 2016, 17:09)
Dani [neregistrovani]

pitanje

Meni nije jasno zasto se raspisuju izbori?