Vučić i Karpenter: Cilj istina o pogibiji srpskih državljana u Libiji

Zamenik pomoćnika američkog sekretara za odbranu Majkl Karpenter izrazio je saučešće srpskom premijeru Aleksandru Vučiću povodom tragične pogibije službenika Ambasade Srbije u Libiji Slađane Stanković i Jovice Stepića.

Kako je saopšteno iz Vlade, premijer Vučić i zvaničnik Pentagona istakli su da je Srbiji i SAD zajednički cilj da se kroz istragu i razmenu informacija ustanovi puna istina.

Takođe, Karpenter je preneo pozdrave potpredsednika SAD Džozefa Bajdena premijeru Aleksandru Vučiću i narodu Srbije i istakao da SAD vide Srbiju kao strateškog partnera i kao ključni faktor stabilnosti na Balkanu.

Visoki američki funkcioner je ponovio da Amerika pruža podršku evropskom putu Srbije.

Dvojica sagovornika su konstatovala da Srbija i SAD imaju dobru bilateralnu vojnu saradnju, kao i saradnju u oblasti bezbednosne politike, koja se ogleda i u podršci i aktivnom doprinosu Srbije međunarodnoj borbi protiv terorizma i drugih oblika ekstremizma i verskog fanatizma.

Premijer Vučić je naglasio da Srbija ostaje dosledna poziciji vojne neutralnosti, ali da je zadovoljna jačanjem političkog dijaloga i praktične saradnje sa vojskom SAD i posebno je zahvalio na ulozi KFOR-a u obezbeđivanju sigurnosti i bezbednosti srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.

Srpski premijer i zamenik pomoćnika sekretara za odbranu SAD razmenili su mišljenja i o drugim regionalnim i međunarodnim pitanjima, uključujući i migrantsku krizu.

Premijer Vučić je zahvalio SAD na podršci i pomoći Srbiji da odgovori na izazove te krize.

Saradnja sa NATO visoko ocenjena 

Majkla Karpentera je primio i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, pri čemu je američki zvaničnik ukazao da njegova zemlja visoko ceni saradnju Srbije sa NATO u okviru Programa Partnerstvo za mir, da poštuju stav Srbije o vojnoj neutralnosti i opredeljenje Srbije da sama izabere sadržinu saradnje u okviru tog programa.

Kako je saopšteno iz Ministarstva spoljnih poslova, Dačić je istakao da naša zemlja i SAD veoma dobra sarađuju u domenu bezbednosne politike i vojne saradnje kao i da ima prostora za dalje unapređenje saradnje, kao i u drugim oblastima bilateralne saradnje koje su u kontinuiranom usponu.

Obostrano je izraženo zadovoljstvo realizovanim projektima pod okriljem programa saradnje sa Nacionalnom gardom Ohaja kao i aktivnostima SAD-a u pružanju podrške jačanju kapaciteta vojne baze "Jug" sa ciljem da ona dobije status centra za obuku Partnerstva za mir.

Šef srpske diplomatije naglasio je da je Srbija vojno neutralna, ali da prepoznaje prostor u okviru raspoloživih mehanizama Partnerstva za mir za dalje jačanje saradnje u zajedničkom interesu i u cilju obezbeđivanja trajne stabilnosti u regionu.

Zamenik pomoćnika ministra odbrane SAD-a Majkl Karpenter se složio sa ocenom o pozitivnom trendu u unapređenju bilateralnih odnosa i intenzivnom bilateralnom dijalogu na svim nivoima.

Ukazao je da SAD visoke cene saradnju Srbije sa NATO-om u okviru Programa Partnerstvo za mir, poštuju stav Srbije o vojnoj neutralnosti, kao i opredeljenje Srbije da sama izabere sadržinu saradnje u okviru Programa Partnerstva za mir.

Tokom razgovora bilo je reči i o borbi protiv međunarodnog terorizma, kojoj Srbija daje svoj aktivan doprinos, kao i o aktuelnoj migrantskoj krizi koja predstavlja ozbiljan izazov za koji se mora pronaći zajednički odgovor. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи