Pavel: NATO poštuje Srbiju kao suverenu zemlju

Nijedan od sporazuma koje je Srbija potpisala sa NATO-om ne stvara nikakve uslove o članstvu, rekao je predsedavajući Vojnog komiteta NATO- Petr Pavel, dodajući da Srbija ima interes da ostane vojno neutralna i da se to poštuje.

"Srbija ima interes da ostane vojno neutralna i mi to poštujemo i nemamo nameru da je guramo na bilo koju stranu", rekao je za B92 Petr Pavel, dodajući da NATO poštuje Srbiju kao suverenu zemlju.

Istakao je da veruje da se odnosi Srbije i NATO-a stalno razvijaju u poslednjoj deceniji, da se vraća uzajamno poverenje i da je jasno utvrđeno da je saradnja i partnerstvo u korist obe strane.

Kako kaže, kada postoji zajednički interes i dobra volja tada će biti dobra saradnja.

Istakao je i da nijedan od sporazuma o slobodi kretanja ili inicijativa o partnerstvu ne stvara nikakve preduslove o članstvu Srbije u NATO-u.

"To je odluka Srbije i niko je neće menjati. Imati sporazum o slobodi kretanja je standard koji NATO ima sa svakom partnerskom zemljom sa kojom ima poverenički fond i zajedničke aktivnosti", rekao je Pavel.

Navodeći da je sporazum potreban da bi se implementirao poverenički fond, Pavel je istakao da slične sporazume imaju i Jordan i Austrija.

"Nema ničega što bi trebalo da izazove strah i zabrinutost kod stanovništva Srbije", rekao je Pavel.

Naveo je i da je cilj posete kao i kada dolaze drugi NATO zvaničnici – da se osnaži saradnja, da se bolje razume situacije na terenu, da se razgovara o zajedničkim interesima.

"Mislim da imamo dosta zajedničkih izazova – terorizam, ekstremizam koji dolazi sa juga, migracije, trgovina ljudima. To su sve teme koje zajednički treba da razumemo da bismo im pristupili na pravi način", rekao je Pavel.

Na pitanje da li će najave da će NATO povećati svoje prisustvo na istoku Alijanse pojačati tenzije sa Moskvom, on je rekao da jedinice neće biti veće od bataljona i da to ne može da predstavlja pretnju bilo kome.

broj komentara 16 pošalji komentar
(četvrtak, 03. mar 2016, 11:32)
Патриот [neregistrovani]

Далеко вам лепа кућа!

Од НАТО "поштовања" нам још увек гину људи од "касетних поклона", а од осиромашеног Уранијума нам оболевају и деца и одрасли. Од посипања из НАТО авиона који по споразуму прелећу нашу територију се све то још и успешно одржава на нивоу. А рушевине нас још увек подсећају на то велико поштовање неутралности. И све то захваљујући нашим политичарима који склапају и продужују такве "за Србију добре" споразуме.

(četvrtak, 03. mar 2016, 11:08)
anonymous [neregistrovani]

@I sta onda...

Austrija je takodje opkoljena zemljama clanicama nato pakta...
I sta onda...

(četvrtak, 03. mar 2016, 10:19)
anonymous [neregistrovani]

Ma, ko - koga danas postuje? Odgovor....

"Niko nikoga ne postuje"! Ove price sam odavno "prevazisao", a bolje sam ziveo, dok to nisam - znao! Ali, sve prolazi..

(četvrtak, 03. mar 2016, 09:08)
anonymous [neregistrovani]

VAŽAN JE MIR

NATO nije nikada dirao svoje članice,..ako si član NATO-a imaš mir, a mir je najvažniji posle zdravlja.
Meni mojoj deci su ove stvari najvažnije a ne stalno u nekim sukobima. Vojska je plaćena pa ko hoće da radi tamo i spreman je da ide u rat neka bude tako ali ne da mene neko mobiliše na silu za neke promašene politike
.

(četvrtak, 03. mar 2016, 08:02)
anonymous [neregistrovani]

Sve je lepo

dok se postuju ugovori, a sta tamo pise to je vazno. Koliko baza ima na teritoriji ex.ju i koja im je svrha.

(četvrtak, 03. mar 2016, 07:14)
anonymous [neregistrovani]

Zajednicki interes?

Zajednicki interes kradljivca i pokradenog nikada nije, niti ce ikada postojati.

(četvrtak, 03. mar 2016, 05:44)
Marko [neregistrovani]

I sta onda...

Ako bi nato napustio kim sta onda. Vidis li da svaki dan protestvuju. Nema sa njima zivota. Bili smo devedesetih protiv EU i vidi gde smo danas.Isto vredi i za Nato. Srbi stalno kasne i nisu informisani. Opkoljeni smo sa zemljama Nato alijanse. To je realnost.

(četvrtak, 03. mar 2016, 05:01)
anonymous [neregistrovani]

Gospodine teroristo

Zasto niste postovali nas suverenitet '99 nego ste sada nasli kad vam treba prolaz da ne trosite gorivo obilazeci nas. Narod Srbije ne moze da vas se ne plasi, zbog jendog coveka bombardovali ste celu naciju, unistili kompletnu ekonomiju, ubijali neduzne gradjane, unistavali infrastrukturu i to stotinama kilometara daleko od mesta sukoba, jednostavno u ovoj zemlji niste pozeljni zato sto vas gledamo bas kao te teroriste koje ste vasim bombama podrzavali da otmu nasu teritoriju, cak ste i gori od njih.

(četvrtak, 03. mar 2016, 04:31)
anonymous [neregistrovani]

RE: Pavel

Nemoj da si smesan. Zasto su ruske snage napustile Kosmet kad nas toliko vole? NATO nije bio potreban pre 15 godina, ali sada je potreban na Kosmet-u. Nije vise ista politicka situacija u poredjenju sa ranijim periodom. Sad su neki novi ljudi, nova vremena... Ustaj iz kreveta, svanulo je!

(četvrtak, 03. mar 2016, 04:00)
anonymous [neregistrovani]

Lud Zbunjen Normalan

Gospodine,deo teritorije nase drzave je pod okupacijom natoa.Vi to zovete postovanje???