Đurić: Nema opravdanja za odlaganje formiranja ZSO

Proces odlaganja formiranja Zajednice srpskih opština za Srbiju nije politički prihvatljiv i mi smo to jasno rekli i pred preko 190 članica Ujedinjenih nacija i pred stalnim i nestalnim članicama Saveta bezbednosti, kaže direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.

Aleksandar Đurić je za televiziju Most iz Zvečana rekao da Srbija poštuje svoje obaveze iz sporazuma u Briselu.

"Nema ni izgovora ni opravdanja za dalje odugovlačenje i Srbija će istrajati u nastojanju da se sporazumi sprovedu i da se našem narodu omogući normalan život", rekao je Đurić.

Istakao je da "samo poštovanje date reči, poštovanje onoga što dve strane dogovore može da vodi u jedan politički odnos koji može da znači izvesniju budućnost svima".

"Sve drugo jeste sfera političkih špekulacija i manipulacija i mi ne želimo da na taj način gledamo i da gradimo budućnost", rekao je Đurić.

Dodao je i da su Ujedinjene nacije za Srbiju glavna adresa kada je reč o mnogim važnim političkim pitanjima koja se odnose na status južne srpske Pokrajine.

"Savet bezbednosti UN je forum pred kojim Srbija iznosi činjenice o dešavanjima na Kosovu i Metohiji i o položaju našeg naroda na KiM, o nepoštovanju sporazuma i kršenju prava naših ljudi. Svaki incident i svaki događaj biva uredno evidentiran i zabeležen i iznesen pred preko 190 članica Ujedinjenih nacija", rekao je Đurić.

Dodao je da je to "za nas ključna politička pozornica na kojoj pridobijamo podršku međunarodne političke javnosti i iznosimo naše argumente".

Đurić smatra da je ovaj nastup Srbije pred Savetom bezbednosti važan kao i svi ostali i da je važna istrajnost Vlade Srbije u insistiranju da se Savet bezbednosti jednom u tri meseca sastaje i razgovara o pitanju našeg položaja na Kosovu i Metohiji.

"Mi drugu i važniju adresu u međunarodnim organizacijama i međunarodnoj zajednici nemamo", rekao je Đurić i dodao da je "neko pre nekoliko godina odlučio da dijalog prenese iz Ujedinjenih nacija u neka druga tela što je bilo znatno pre nego što je vlada premijera (Aleksandra) Vučića preuzela odgovornost".

Đurić je ponovio da "za nas Ujedinjene nacije ostaju prva i glavna adresa kada je reč o upoznavanju svetske javnosti sa problemima sa kojima se suočavamo na KiM".

broj komentara 1 pošalji komentar
(sreda, 02. mar 2016, 13:53)
anonymous [neregistrovani]

Djuricu

kako js nisi svatio da od ZSO nema nista.