Đurić: Srbi na KiM sami odlučuju o svojoj sudbini

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić rekao je za RTS da je u medijima i od strane pojedinih političkih grupacija plasirana neistina da su predstavnici Srba glasali za izbor Hašima Tačija za kosovskog predsednika. Najavio je da će premijer Aleksandar Vučić u narednih 20 dana posetiti Kosovo i Metohiju i da će obići srpske sredine severno i južno od Ibra.

Marko Đurić je gostujući u Dnevniku RTS-a napomenuo da su Srbi bili uzdržani ili su poništili listiće prilikom glasanja u parlemaentu za kosovskog predsednika. Kako je rekao, u radu parlamenta su učestvovali jer su procenili da je to najbolje za njihove interese.

"Da li je trebalo na ulici da učestvuju u rušenju institucija sa onima koji otvoreno govore da ne treba da postoji srpska partija na Kosovu i Metohiji", upitao je Đurić.

Napomenuo je da bi Srbi na KiM sami trebalo da odlučuju o svojoj sudbini jer niko drugi nije u njihovoj koži.

Direktor Kancelarije za Kim je istakao da lista Srpska nije podržala Tačija. Kako je naveo, oni koji to insinuiraju su puštali osuđene teroriste iz zatvora, dočekali Havijera Solanu uz crveni tepih i za vreme njihovog mandata je jednostrano porglašena nezavisnost Kosova i Metohije, a oni ništa nisu učinili da pomognu srpskom narodu.

Đurić ističe da je Srpska imala želju da na KiM bude manje nasilja, agresije. Prema njegovom mišenju, neizbor predstavnika institucija bi produbio krizu a situacija je i bez toga nestabilna.

Marko Đurić je najavio da će premijer Aleksandar Vučić u narednih 20 dana posetiti Kosovo i Metohiju i obići srpske sredine severno i južno od Ibra. Rekao je da će Vučić razgovarati sa predstavnicima Srba i uveriti se kako ljudi žive.

"A žive teško i složeno i bez podrške Srbije ne bi opstali", rekao je Đurić.

Naglasio je da će svi građani na Kosovu Metohiji koji su upisani u birački spisak moći da glasaju na predstojećim izborima i da će biti oformljeni birački centri.

broj komentara 3 pošalji komentar
(nedelja, 28. feb 2016, 03:00)
anonymousZoki [neregistrovani]

Ako

Ako je tako kako vi kazete Djuricu zasto zlocinac Taci se zahvaliuo Srbpskim poslanicima ako oni nisu glasali zasto nijedan od njih nioje demantovao Tacija nego su ga pozdravili aplauzom.

(nedelja, 28. feb 2016, 02:06)
anonymousKosovac [neregistrovani]

Nije

Jedino je tacno Djuricu da nisu glasali u prvom i drugom krugu glasanje a u treci krug su glasali i dali glas zlocincu Taciju 

(nedelja, 28. feb 2016, 00:08)
Rista [neregistrovani]

Naivno

je ovo tumačenje razočaravajućeg postupka predstavnika Srba u tzv skupštini. Jer, iz razloga poznatog samo našim vlastima, predstavnici Srba su svojim prisustvom na sednici obezbedili kvorum i time, de fakto, omogućili izbor dotičnog za tzv predsednika, iako nisu glasali. Od sada ću potpuno drugim očima gledati na sve što se tamo dešava.