Selaković: Odgovorićemo Hagu do 15. marta

Ministar pravde Nikola Selaković rekao je da će Srbija odgovoriti Haškom sudu u roku, odnosno do 15. marta, povodom naloga da taj sud obavesti o eventualnim teškoćama koje ima kako bi Vojislav Šešelj prisustvovao izricanju presude.

"Odgovorićemo u roku koji nam je dat", rekao je ministar Selaković za televiziju Pink.

Veće Haškog tribunala ostavilo je rok Beogradu, da do 15. marta izvesti Tribunal o svim teškoćama koje bi mogao da ima u sprovođenju naloga da lider radikala Vojislav Šešelj prisustvuje izricanju presude koja je zakzana za 31. mart.

U odluci, koju je potpisao predsedavajući sudija Žan-Klod Antoneti, vlastima Srbije nalaže se da "preduzmu sve neophodne mere da obezbede prisustvo optuženog izricanju presude".

Zvaničnom Beogradu, veće je ostavilo rok do 15. marta da izvesti Tribunal o svim teškoćama koje bi mogao imati u sprovođenju tog naloga.

Kada je reč o slučaju "troje radikala", Selaković je naveo da je Srbija podnela redovan izveštaj o tome.

"Mi smo svoju obavezu ispunili i dosadašnja naša komunikacija kao države sa Tribunalom u Hagu je bila pod oznakom poverljivosti, sa naše strane ona i dalje ostaje takva. Tribunal je u određenim situacijama iznosio neke podatke iz tih prepiski", rekao je Selaković.

Prema njegovim rečima i taj izveštaj je dostavljen u roku, a kako će dalje Tribunal reagovati, ostaje da se vidi.

Inače, pravni zastupnik Srbije pred tribunalom Saša Obradović rekao je za Politiku da Beograd ne pokušava da odloži izricanje presude lideru radikala Vojislavu Šešelju koje je zakazano za 31. mart.

"Izveštajem koji je vlada Srbije pripremila za Savet bezbednosti UN u kome se žali da joj je Haški tribunal napravio problem predmetom protiv troje radikala i sa njim povezanim slučajem protiv Vojislava Šešelja, Beograd ne pokušava da odloži izricanje presude lideru radikala koje je zakazano za 31. mart", kaže Obradović.

Obradović je objasnio i da ne može SB UN da odloži izricanje presude, jer ne može politički organ kao što su UN da se meša u rad suda.

"UN jesu osnovale Haški tribunal, ali mu ne mogu narediti kako će postupati u nekom predmetu. To je ipak stvar suda", objasnio je Obradović.

Napominje da je reč o redovnom šestomesečnom izveštaju koji Srbija podnosi SB UN, jer se svakih pola godine u Njujorku raspravlja o završnoj strategiji rada tribunala i njegovim rezultatima.

"Mi imamo stav prema Tribunalu i njegovom radu uopšte, ne samo u predmetu Šešelj. Ima tu više predmeta kojima nismo zadovoljni", rekao je Obradović.

broj komentara 2 pošalji komentar
(subota, 27. feb 2016, 13:22)
anonymous [neregistrovani]

Sta je sa ljudskim pravima

Imate dosta razloga za dobar odgovor i prekid saradnje sa ovim nazovi sudom.
Kao prvo coveku su ugrozena njegova ljudska prava dok je bio zatocen a kao drugo pravo na sudjenje u razumnom roku 12 godina mu sude a onda ga izbace iz zatvora pa sad ajde nazad.
Mi da smo ozbiljna drzava neko bi otisao u savet bezbednosti i izdeklamovao sve ovo pred gospodom iz UN pa neka oni razmisljaju sta ce sa sudom i Seseljom.

(subota, 27. feb 2016, 12:26)
anonymous [neregistrovani]

Haski tribunal

Ni oni nisu odgovarali, zbog cega mi zurimo?