Stojanović: Nema izgovora da se ne primeni Briselski sporazum

Zamenik kosovskog premijera Branimir Stojanović rekao je za RTS da je vreme za preuzimanje odgovornosti i da je dosta bilo izgovora kako se ne bi primenilo ono što je dogovoreno Briselskim sporazumom, kao i da je sada krajnje vreme za formiranje ZSO.

Predstavnici Srba nisu glasali za Hašima Tačija za kosovskog predsednika, ali nisu ni odmogli. Da li to znači da je izbor Tačija bolje rešenje od vanrednih parlamentarnih izbora na Kosovu?

Stojanović kaže da je svakako težak dan iza nas. "Ostali smo pri stavu da nećemo podržati nikoga, jer smatramo da Srbi moraju da budu nosioci jedne od tri noseće funkcije na KiM", kaže Stojanović.

Prema njegovim rečima, situacija je bila takva da su napadi na Srbe na KiM bili sve učestaliji i bilo je važno da neko preuzme odgovornost.

Stojanović očekuje da će sada Tači koji je učestvovao u svim procesima u Briselu da preuzme odgovornost u vezi sa onim što je dogovoreno pred međunarodnom zajednicom, između ostalog i u vezi sa formiranjem Specijalnog suda i Zajednice srpskih opština.

"Očekujemo da se sprovede i ono što je deo koalicionog sporazuma oko naše zastupljenosti na ključnim mestima. Dobili smo garancije i očekujemo da se to sprovede", istakao je Stojanović.

Kako je dodao, sada je važno da Albanci reše konflikt koji imaju među sobom i da preuzmu odgovornost. 

Posle višesatne rasprave, prekida zbog suzavca i tri kruga glasanja, lider Demokratske partije Kosova Hašim Tači izabran je za novog kosovskog predsednika. U neredima koji su pratili glasanje povređeno je 12 osoba. Odmah posle izbora, u centru Prištine počeo je vatromet i slavlje pristalica DPK.

broj komentara 3 pošalji komentar
(subota, 27. feb 2016, 10:53)
anonymous [neregistrovani]

-

Kako sam ja shvatila koncept "demokratije": vecina izabira. Albanci i uprkos drugacijem natalitetu u Srbiji su manjina - zasto SAD, Nemacka, Austrija itd. prisiluju obrnuto u Srbiji? Zasto im je toliko stalo do naseg juznog dela, treba im li prostor za njihov nuklearni i svaki drugi odpad - ili zasto?

(subota, 27. feb 2016, 09:31)
anonymous [neregistrovani]

G.Stojanoviću,

imate li Vi to što je dogovoreno sa Tačijem na papiru i potpisano ili ne. Čak i ako imate biće teško to realizovati, a ako nemate, nema od obećanja ništa.
Nadam se da niste bili previše naivni, te da ne manipulišu sa vama kao i Hrvati sa ono malo Srba uvek pred izbore dajući obećanja koja sutra dan zaborave.

(subota, 27. feb 2016, 09:26)
anonymous [neregistrovani]

Sta ovaj decko prica !?

Vi kao da ste prihvatili da je normalno sto ucestvujete i dajete legitimitet jednoj secesionistickoj skupini !?