Stojanović: Nema izgovora da se ne primeni Briselski sporazum

Zamenik kosovskog premijera Branimir Stojanović rekao je za RTS da je vreme za preuzimanje odgovornosti i da je dosta bilo izgovora kako se ne bi primenilo ono što je dogovoreno Briselskim sporazumom, kao i da je sada krajnje vreme za formiranje ZSO.

Predstavnici Srba nisu glasali za Hašima Tačija za kosovskog predsednika, ali nisu ni odmogli. Da li to znači da je izbor Tačija bolje rešenje od vanrednih parlamentarnih izbora na Kosovu?

Stojanović kaže da je svakako težak dan iza nas. "Ostali smo pri stavu da nećemo podržati nikoga, jer smatramo da Srbi moraju da budu nosioci jedne od tri noseće funkcije na KiM", kaže Stojanović.

Prema njegovim rečima, situacija je bila takva da su napadi na Srbe na KiM bili sve učestaliji i bilo je važno da neko preuzme odgovornost.

Stojanović očekuje da će sada Tači koji je učestvovao u svim procesima u Briselu da preuzme odgovornost u vezi sa onim što je dogovoreno pred međunarodnom zajednicom, između ostalog i u vezi sa formiranjem Specijalnog suda i Zajednice srpskih opština.

"Očekujemo da se sprovede i ono što je deo koalicionog sporazuma oko naše zastupljenosti na ključnim mestima. Dobili smo garancije i očekujemo da se to sprovede", istakao je Stojanović.

Kako je dodao, sada je važno da Albanci reše konflikt koji imaju među sobom i da preuzmu odgovornost. 

Posle višesatne rasprave, prekida zbog suzavca i tri kruga glasanja, lider Demokratske partije Kosova Hašim Tači izabran je za novog kosovskog predsednika. U neredima koji su pratili glasanje povređeno je 12 osoba. Odmah posle izbora, u centru Prištine počeo je vatromet i slavlje pristalica DPK.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво