Frans pres: "Zmija" zamenio uniformu odelom političara

Hašim Tači, novoizabrani kosovski predsednik, bivši je pobunjenik poznat pod nadimkom "Zmija", koji je zamenio borbenu uniformu odelom političara i sada sanja o tome da Kosovo uvede u EU, navodi agencija Frans pres u tekstu povodom Tačijevog izbora.

Gotovo dve decenije, on je igrao dominantnu ulogu na kosovskoj političkoj sceni, istakavši se u ratu sa Srbijom između 1998. i 1999. kao politički lider Oslobodilačke vojske Kosova, navodi francuska agencija.

Popularnost ovog visokog, prosedog 47-godišnjaka koji je sedam godina bio premijer, a sada je ministar spoljnih poslova, porasla je kada je Kosovo jednostrano proglasilo nezavisnost 2008, samo tri meseca nakon što je on osvojio izbore, prenosi AFP.

Njegov imidž je, međutim, narušen izveštajem Saveta Evrope iz 2011. u kojem je povezan sa organizovanim kriminalom i trgovinom organima tokom i posle rata sa Srbijom, što on odlučno negira, navodi francuska agencija.

Opozicija i demonstranti koji su danas izašli na ulice da bi sprečili njegov izbor za predsednika optužuju Tačija i za korupciju, nezadovoljni sporim razvojem Kosova i manjkom posla.

Tači, bez obzira na sve to, ostaje nepokolebljiv, navodi AFP, za koji je ranije ovog meseca rekao da bi kao predsednik bio "simbol jedinstva za sve građane Kosova".

broj komentara 2 pošalji komentar
(subota, 27. feb 2016, 10:38)
Rade [neregistrovani]

zija

Taci je odgovarao Vasingtonu, Briselu, Vatrikanu i Berlinu jer je radio protiv Srbije a to radi i dan danas zato je i stigao do te linije i ako svi znaju ko je i sta je radio.

(subota, 27. feb 2016, 06:34)
Mirjana [neregistrovani]

bez komentara

Sta reci. Covek ostaje bez komentara, samo da se upita kakvi su ti koji sede u vladi kad su ga birali. Jos su gori od njega.