Ombudsman pozvao Skupštinu da razmotri zakon o opštem upravnom postupku

Zaštitnik građana Saša Janković pozvao je Skupštinu Srbije da još jednom razmotri da li Predlog zakona o opštem upravnom postupku može ugroziti transparentan i profesionalan rad uprave u ovom trenutku.

Saša Janković je u saopštenju ocenio da jedna od novina iz tog zakona, a koja se odnosi na izmenu pravila način odlučivanja u upravnom postupku može da omogući više prostora za korupciju. Reč je o rešenju koje predviđa da u upravnom postupku, umesto starešine organa odlučuje ovlašćeno službeno lice koje vodi postupak

"Predlog ovog zakona sadrži niz novih instituta koji idu u pravcu osavremenjavanja i unapređenja zaštite prava građana pred upravom, pri tom ne dirajući u rešenja i institute koji su izdržali višedecenijsku proveru kvaliteta ovog zakona", naveo je Janković.

On je ocenio i da je za unapređenje zaštite prava građana u upravnom postupku od posebnog značaja uvođenje prigovora, koji će omogućiti građanima zaštitu od lošeg rada uprave u svakom segmentu njenog postupanja kao i niz novih instituta koji će doprineti efikasnijem radu uprave.

Zaštitnik građana Saša Janković ocenio je da je od izuzetnog značaja da se što pre okonča procedura kako bi krivci za zločin u Štrpcima, a čija "imena se uglavnom znaju" bili do kraja procesuirani.

"Činjenica da su građani koji su brutalno pobijeni izdvojeni po kriterijumu nacionalne pripadnosti zločinu daje dodatnu težinu i obavezuje organe javne vlasti i društvo u celini da učine sve kako bi se osigurala puna bezbednost svih građana", rekao je Janković u saopštenju.

On je kazao i da je otmica brutalan zločin koji ne sme da se zaboravi.

"Ustav, zakoni i državni organi Srbije danas štite sve građane i strance na teritoriji Srbije, bez obzira na etničku pripadnost, verska ili politička uverenja. Reč je o temeljnim vrednostima sloboda o kojima treba da vode računa ne samo organi javne vlasti, nego i građani i društvo u celini", dodao je ombudsman.

Pre 23 godine iz voza Beograd-Bar, u mestu Štrpci na teritoriji Republike Srpske, oteto je i kasnije ubijeno 20 putnika, civila nesrpske nacionalnosti. Najstarija žrtva imala je 59, a najmlađa nepunih 17 godina. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво