I vojska u pripravnosti zbog izbegličke krize

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić dao je odobrenje ministru odbrane da u slučaju potrebe stavi snage Vojske Srbije u punu pripravnost, kako bi mogle da zaštite građane, državu i imovinu od svih bezbednosnih izazova koji dolaze spolja.

Ministar pravde Nikola Selaković je, posle sednice Saveta za nacionalnu bezbednost, rekao da je Nikolić danas dao saglasnost, odnosno odobrenje, da snage Vojske Srbije budu stavljene u punu pripravnost kako bi mogle da zaštite državu od svih bezbednosnih izazova koji dolaze spolja.

 

Objasnio je da će se to dogoditi samo u situacijama ako pripadnici policije ne bi bili u stanju da održe i dalje potpuni red i mir u mirnodopskim uslovima.

"U onoj situaciji u kojoj bi se eventualno dogodilo da pripadnici policije, ili granične policije, nisu u stanju da i dalje održavaju red i mir, u tom slučaju državni organi ili jedinice lokalne samouprave mogu da se obrate Ministarstvu odbrane", rekao je Selaković.

Dodao je da će državni organi, bezbednosne službe "imati dovoljno vremena, prostora i kapaciteta da odgovore na svaki bezbednosni izazov i zaštite državni poredak i građane.

Bezbednost građana i imovine je, ističe, apsolutni prioritet i svi organi imaju obavezu da rade na njihovoj zaštiti.

Selaković je naveo da je takva odluka doneta zato što Srbija želi da reaguje na vreme, da bude potpuno pripremljena i u punom kapacitetu ukoliko dođe do nepredviđenih situacija.

"Građani nemaju nikakvog razloga za brigu, to znači da vojska, ukoliko to bude potrebno, može da bude angažovana i na zaštiti državne granice", dodao je ministar pravde.

Selaković je istakao da je u Srbiji do sada bio na delu dobro organizovan protok i prolaz migranta, da je Srbija dala primer celoj Evropi i da je uveren da će se to i dalje tako odvijati.

Na pitanje da li je Srbija i dalje u kontaktu sa zemljama regiona povodom migrantske krize, Selaković je istakao da se ti kontakti održavaju gotovo svakog časa.

Kako kaže, na tome najviše rade ministri Nebojša Stefanović i Aleksandar Vulin, i dodaje da je Srbija na osnovu svoje istorije naučila da se oslanja samo na sebe, ali da će svakako učestvovati u zajedničkom rešavanju problema.

Upitan kakva je trenutna bezbednosna procena, Selaković je odgovorio da ne može da daje takve podatke. Na pitanje da li će biti upućene dodatne snage Žandarmerije na granicu sa Makedonijom, Selaković je samo odgovorio da su snage Žandarmerije sastavni deo MUP-a.

Sednici su prisustvovali i predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić, ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, vršilac dužnosti ministra odbrane Dušan Vujović, načelnik Generalštaba Vojske Srbije Ljubiša Diković i direktori vojnih i civilnih bezbednosnih službi.

broj komentara 2 pošalji komentar
(četvrtak, 25. feb 2016, 19:53)
anonymous [neregistrovani]

Zona sumraka

A kada je Skupstina izabrala novoga ministra odbrane? Kome je Nikolic dao oblascenje?

(četvrtak, 25. feb 2016, 18:08)
anonymous [neregistrovani]

Шта не знамо?

Људи шта се ово дешава? Зашто се сада уводи војска у пуну приправност? Шта се предвиђа? Очекују ли се немири на граници зато што Европа затвара своја златна врата? Зашто се одједном појављује нови министар коме се сервира врућ кромпир? Имам необичан утисак да је Гашићев одлазак са власти повезан са неким прогнозама које су властима биле одавно познате, а за које ми ни сада немамо појма.