Vlada usvojila Predlog zakona o platama

Vlada Srbije usvojila je Predlog zakona o platama, rečeno je Tanjugu u Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu.

Vlada je Predlog zakona o platama uputila u skupštinsku proceduru.

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički rekla je ranije da će tim aktom biti uređen odnos zarada u javnom sektoru koji pokriva oko 500.000 zaposlenih u državnoj upravi, javnim službama i drugim organima, ali bez javnih preduzeća.

U prethodnom periodu bilo je problema u vezi sa tim zakonskim predlogom – postojalo je neslaganje Ministarstva finansija zbog pojedinih odredaba, a ni sindikati nisu bili zadovoljni, ali su stavove usaglasili na sednici Socijalno-ekonomskog saveta početkom februara.

Poslednjeg dana januara iz Ministarstva finansija stiglo je obaveštenje da se usaglasilo sa najvećim brojem predloga Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave u vezi sa tekstom zakona o platama, među kojima je i da obračun plata za vreme bolovanja i minuli rad ostanu isti kao do sada.

Dogovoreno ja i da sva ta izdvajanja budu u okvirima budžetskih mogućnosti, odnosno da su unapred planirana i predviđena budžetom, što je sada i u novom nacrtu regulisano.

Inače, plata se za vreme bolovanja sada obračunava na osnovu dvanaestomesečnog primanja u koje ulaze i dodaci za dežurstva, noćni ili rad za praznik i slično, dok je jedan od predloga bio da se obračunava na osnovu osnovne zarade.

Kada je reč o minulom radu, dogovoreno je da se i ta stavka obračunava kao i do sada, četiri odsto po godini staža.

Kada je reč o regresu i toplom obroku, što je bila zamerka sindikata, ipak je dogovoreno da se oni iskazuju posebno, a ne u koeficijentu kako su strahovali sindikati.

broj komentara 1 pošalji komentar
(četvrtak, 25. feb 2016, 16:58)
anonymous [neregistrovani]

Zakon

Da li se neisplaćivanje zarade konačno proglašava kriminalom, odnosno tretira isto kao i krađa novca od zaposlenih? Da li se automatski obračunava zatezna kamata za svaki dan kašnjenja u isplati? Da li se propisuje da nijedna firma registrovana u Srbiji ne može da isplaćuje plate posle trećeg u mesecu, za prethodni mesec, bez obzira na ugovor?