Читај ми!

"Pokazivanje mišića i alternativni putevi vode pravo u ambis"

Premijer Aleksandar Vučić je upozorio da ponovo postoje oni koji bi da pokazuju mišiće i neodgovorno pozivaju da idemo alternativnim putem, što je politika kojom je naša nacija jednom već bila dovedena na ivicu opstanka.

"Ti alternativni putevi vode pravo u ambis, a mišiće smo isprobavali toliko puta da smo bili svetski šampioni u 20. veku, a da svom narodu ništa nismo doneli", istakao je premijer Vučić na konferenciji posvećenoj civilnom društvu u Skupštini Srbije.

Vučić je priznao da nije preveliki optimista kada je reč o situaciji s kojom se naše društvo suočava u Evropi i na Zapadnom Balkanu, i ukazao da posebno u takvim okolnostima "država i politika nisu šala, igra i emocija, već veoma ozbiljan posao da bi se prepustio neozbiljnim i neodgovornim idejama".

Stoga je pozvao sve one koji očekuju narodno poverenje i one koji ga budu dobili da se jednako marljivo posvete rešavanju problema naroda, gledajući u budućnost, a ne da, kako je opazio, zadovoljavaju prizemne emocije, umesto istinskih potreba građana.

Citirajući engleskog književnika Radjarda Kiplinga, zagovornika sukoba sa Nemačkom u Prvom svetskom ratu, koji je na pitanje ko je kriv što mu je sin poginuo, rekao da su krivi očevi koji su lagali svoju decu, Vučić je poručio da mi na to nemamo pravo.

"Mnogo puta smo lagali decu, napravili greške, izgubili na desetine hiljada ljudi, naciju doveli na ivicu opstanka i više nemamo prava na takve neodgovorne igre u budućnosti", zaključio je Vučić.

Govoreći o svom ličnom odnosu prema civilnom sektoru i nevladinim organizacijama, premijer je podsetio da je i sam nekada bio ličan prema njenim liderima, neretko je bilo i obrnuto, ali da se danas taj odnos zasniva prevashodno na tome koliko civilno društvo doprinosi napretku i razvoju Srbije u njenim reformama.

"Moj stav se promenio i toga se ne stidim, već se time ponosim. Voleo bih da na isti način, na osnovu ostvarenih rezultata i postavljenih ciljeva, a ne ličnih simpatija, svaka buduća vlada ima vašu podršku", rekao je Vučić.

"Neophodna saradnja sa civilnim sektorom" 

Premijer Vučić je rekao da je saradnja s civilnim sektorom Vladi neophodna, ne zbog imidža ili zato što to traži EU, već kao partnerstvo s onima koji poseduju znanje, mudrost i sposobnost i koji su aktivni partner države u izgradnji demokratije.

Civilni sektor je, kako je rekao premijer Srbije, istinski partner, izvor stručnog znanja, ali i iskreni kritičar u društvu, ocenio je danas premijer, pozivajući sve organizacije civilnog društva na dalju saradnju na putu Srbije ka EU.

Vučić je rekao da, uprkos tome što su kritike koje su dolazile iz civilnog sektora ponekad bile, prema njegovom mišljenju, neutemeljene, njihovo znanje, stavovi i poruke bili su značajan korektiv, u mnogim situacijama, posebno iz vremena ratnih sukoba na Balkanu.

"U mnogome su nam pomogli u ophođenju prema izbeglicama, migrantima, u tome kako da pokažemo svoje pravo lice, a ne ono koje bismo možda, u nekom političkom smislu, pokazali", primetio je Vučić i dodao da upravo zato danas može da kaže da je učešće civilnog sektora konstruktivno i korisno za Srbiju.

Podsetivši da je jedino civilni sektor svojevremeno uspostavljao saradnju među narodima u zaraćenim državama Balkana, Vučić je primetio da smo uspeli u tome da je danas Srbija zemlja koja uspešno sarađuje sa svojim susedima.

"Briselski sporazum, odnos prema migrantima, prećutkivanje neprijatnih situacija u regionu, pomogli su nam da tu poziciju uspostavimo", naglasio je Vučić, dodajući da je upravo u tome bilo značajno iskustvo civilnog sektora.

To, međutim, kako je primetio, nije često nailazilo na podršku javnosti, jer je ovde, kao i u drugim zemljama regiona, uvek lakše isprobavati mišiće i pozivati se na silu, mržnju i netrpeljivost, a ne na ono što nas sve čeka u budućnosti.

Zato je, dodao je, zahvalan civilnom sektoru, koji je jedini podržavao regionalnu saradnju, jer to nije samo pitanje politike nego i naše budućnosti i budućnosti naše dece.

Uveren je, dodao je, da Srbija mora da ima strateške ciljeve i viziju svoje budućnosti da bi mogla da se razvija i zato je i opredeljenje njegove vlade, kako je naveo, da uključi civilni sektor u odlučivanje o važnim pitanjima, a posebno u proces pretpristupnih pregovora sa Evropskom unijom.

Ta saradnja, kako je objasnio, mora da se uspostavi na takav način da nijedna vlada nakon ove ne poželi da prekine saradnju ili isključi civilni sektor iz važnih procesa i odluka u društvu.

Joksimović: Svi da budu deo evrointegracija 

Ministarka bez portfelja zadužena za evrointegracije Jadranka Joksimović ocenila je da su Srbija i njena vlada pokazale da umeju da komuniciraju i prepoznaju značaj civilnog sektora i poručila da svi treba da budu deo procesa evropskih integracija Srbije, kako bi ona postala bolje i uređenije društvo.

"Upravo to 'vlasništvo' svih nas u tom procesu jeste najbolja garancija da ćemo biti spremni da pripremljeni uđemo u EU", rekla je Joksimovićeva istakavši da su evropske integracije strateško opredeljenje Srbije.

Kako je navela, nije poznato kada će EU primiti Srbiju kao svoju članicu, ali, dodala je, Srbija može da utiče na to da li će u Uniju ući kao njen funkcionalni deo.

"Onda će članstvo u EU biti samo dodatna vrednost u tom procesu, koji je pre svega važan za naše građane", naglašava Joksimovićeva i ističe da su evropske integracije dugoročno opredeljenje građana i Vlade Srbije, a da je njihov cilj uvođenje pravila "kakva su u društvima kojimo želimo da pripadamo".

Davenport: Ne ide u EU srpska vlada, već cela zemlja

Građani ne samo da imaju pravo na dobru državnu upravu, već građane treba aktivno uključiti u proces formiranja i donošenja politika, rekao je šef Delegacije EU Majkl Davenport i naglasio da će Evropska komisija nastaviti da podržava razvijanje institucionalnih mehanizama i dijalog sa organizacijama građanskog društva.

"Mi podstičemo donosioce politika da više sarađuju sa civilnim društvom u procesu donošenja odluka", rekao je Davenport.

On je ocenio da je ta konferencija odličan način za razmenu iskustava i da je "lično presrećan" što je Evropski pokret u Srbiji odlučio da "tako impresivnu grupu učesnika" dovede u Beograd.

"Mislim da je primeren trenutak, uzevši u obzir regionalnu saradnju, a uključivanje NVO u proces evropskih integracija smatram izuzetno važnim, to nije samo posao Vlade, to odražava i potrebe i želje građana, neće se srpska vlada uključiti u EU, već cela zemlja", rekao je Davenport.

Reforme u domenu vladavine prava, javne uprave i upravljanja privredom ključne su za napredovanje u procesu evropskih integracija i donose opipljive koristi i napredak građanima, izjavio je danas Davenport i dodao da značajnu ulogu u tom procesu treba da ima civilni sektor.

Davenport je podsetio da je Evropska komisija Strategijom proširenja, iz 2015, naglasila da je u tom procesu ključan upravo snažan civilni sektor, i u zemljama članicama i u zemljama kandidatima.

Dodao je da je, gde god je napredak ostvaren, to učinjeno zahvaljujući Vladi, NVO i građanima i istakao da se zemlje u regionu susreću sa istim izazovima, tako da je razmena iskustava jedan od prioriteta koji podržava Evropska komisija.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво