Opozicija na Kosovu za sutra najavljuje proteste

Predstavnici ujedinjene kosovske opozicije najavili su da će nastaviti protest, posebno povodom sutrašnje sednice Skupštine na kojoj vladajuća koalicija planira da izabere novog predsednika Kosova. Hašim Tači je glavni kandidat za to mesto. Formalno protivkandidat će mu biti Rafet Rama.

Opozicija je oko zgrada vlade i skupštine postavila pedesetak šatora i tendi, u kojima danonoćno dežuraju njene pristalice, kako bi bili što spremniji da se suprotstave vladajućoj koaliciji. Opozicija traži ostavku vlade i vanredne izbore, jer je tvrdi, vlada prekršila ustav zbog sporazuma o formiranju Zajednice srpskih opština i demarkacije granice sa Crnom Gorom.

"Dozvolite mi da ponovim da su sporazumi o Zajednici i demarkaciji granice mrtvi. Dani ove vlade su odbrojani i zemlja treba da ide na izbore", rekao je predsednik pokreta "Samoopredeljenje" Visar Imeri, prenose elektronski mediji na albanskom.

Predsednik Alijanse za budućnost Kosova (ABK) Ramuš Haradinaj izjavio je da je besmisleno da Demokratska partija Kosova (DPK) I njen lider Hašim Tači insistiraju na izboru za predsednika u  Skupštini, kada je njen rad u blokadi već duže vreme.

Haradinaj je ocenio da je izbor predsednika u trenutnim okolnostima loša odluka, jer će samo produbiti trenutnu krizu. On je dodao da će ujedinjena opozicija ostati na glavnom trgu do ostavke aktuelne vlade, ili odluke o novim izborima.

Poslanik pokreta "Samoopredeljenje" Redžep Seljimi izjavio je da opozicija neće promeniti način otpora tokom izbora Hašima Tačija za predsednika Kosova.

"Mi ćemo protestovati unutar i van parlamenta, jer su građani izašli na ulice da sruše vladu", rekao je Seljimi.

Politički analitičari u Prištini kažu da će Kosovo ove godine imati i prevremene izbore nakon što Hašim Tači bude izabran za predsednika.

Prema njima, vanredni izbori će biti raspisani najkasnije do jeseni ove godine.

"Ako Tači bude izabran za predsednika, on će voditi Kosovo do prevremenih izbora, nadajući se da će DPK osvojiti većinu", rekao je analitičar Halil Matoši.

broj komentara 1 pošalji komentar
(četvrtak, 25. feb 2016, 11:05)
Александар [neregistrovani]

Задњи воз

да постане председник и избегне суд без имунитета.