Vučić: Srbija se nikada neće mešati u unutrašnja pitanja Crne Gore

Premijer Srbije Aleksandar Vučić ocenio je da ulazak Crne Gore u NATO ne može loše uticati na odnose dve države, niti na odnose u regionu.

"Srbija se neće priključivati nijednom vojnom savezu, a Crna Gora je dobila poziv za NATO i želi da uđe u Alijansu", konstatovao je srpski premijer Aleksandar Vučić u izjavi za podgoričku Pobjedu.

Prema njegovim rečima, Srbija se ne meša u unutrašnje stvari Crne Gore, i "ima dobre bilateralne odnose sa Crnom Gorom, koje želimo da unapređujemo".

Vučić je istakao da "Srbija ostaje vojno neutralna i da nastavlja saradnju sa Rusijom, a da ipak Evropska unija ostaje cilj".

Srpski premijer objašnjava da je pred regionom, koji se suočava i sa migrantskom krizom, teška godina i u ekonomskom i u političkom smislu.

"Kada je region u pitanju, moram ukazati na problem narastajućih nacionalizama na Balkanu, koji se prećutkuju. Činjenica je da se to može osetiti svuda u regionu i samo politički slep čovek može se praviti da to ne vidi", rekao je Vučić.

Ukazao je da sve zemlje regiona teže članstvu u EU i preduzimaju teške korake kako bi joj se približili, ali da je EU u isto vreme "izgubila magičnu moć koju je imala":

"Želimo da postanemo deo EU i posvećeni smo tome, ali to više nije veliki san kakav je bio u prošlosti".

Moramo još mnogo toga da uradimo, pre svega u pravosuđu, borbi protiv korupcije i kriminala i za to nam je potrebna podrška EBRD-a i EU. U međuvremenu, međutim, mi idemo dalje, svi s namerom da budemo deo EU, rekao je Vučić.

broj komentara 1 pošalji komentar
(četvrtak, 25. feb 2016, 12:05)
anonymous [neregistrovani]

trla baba lan ...

Ma da, nekim slucajem da nas NATO ponovo napadne Crna Gora bi nas bombardovala kao clanica saveza ali nema problema, nista to lose nece uticati na nase dobre odnose.