Kosovska opozicija noć provela u šatorima, nastavljaju proteste

Nekoliko stotina pristalica albanskih opozicionih stranaka provelo je noć na trgu ispred zgrada skupštine i vlade u Prištini. Planiraju da blokiraju izbor novog predsednika Kosova, kako bi bili raspisani vanredni parlamentarni izbori.

Za danas je zakazak nastavak sednice parlamenta, koja je prekinuta nakon serije bačenih suzavaca i isključenja opozicije, javlja izveštač RTS-a.

Opozicioni predstavnici će pokušati da prisustvuju nastavku sednice, a moguće su reakcije ako im to ne bude dozvoljeno.

Pravi izazov za opoziciju biće izbor za kosovskog predsednika, jer je jedini kandidat Hašim Tači. Njegovom izboru se opozicija oštro protivi. Sednica na kojoj bi mogao da bude izabran najavljuje se za petak, a najkasnije mora da bude održana do sedmog marta.

U opoziciji kažu da protestima na trgu počinje nova etapa suprotstavljanja vladajućoj koaliciji.

Lider pokreta Samoopredeljenje Visar Imeri izjavio je da Srpsku listu treba proglasiti ilegalnom, jer je u službi Beograda.

Reagovao je i potpredsednik kosovske vlade iz Srpske liste Branimir Stojanović ističući da zahtev Imerija pokazije da su Srbi na Kosovu, pre ili kasnije, uvek na meti nasilnika.

Stojanović očekuje da stav Imerija ne deli i većinska albanska populacija i naglašava da je logičnije zabraniti pokret Samoopredeljenje koji se predstavlja kao fašistička organizacija.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
27° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара