Dačić, Simeonović i Lazanski o stradanju Srba u Libiji

Obdukcija tela srpskih državljana stradalih u Libiji bi trebalo da da odgovor na pitanje kako su tačno izgubili živote. Libijska obudkcija te odgovore nije dala. Njihovi posmrtni ostaci prethodno su redovnom linijom iz Istanbula prebačeni u Beograd. U emisiji "Upitnik" na RTS-u o slučaju stradnja Srba u Libiji govorili su ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, komentator "Politike" Miroslav Lazanski i bivši ambasador Dušan Simeonović.

Avion koji se, zbog nejasnih procedura, čekao četiri dana nije doneo i tačno pojašnjenje kako su nastradale srpske diplomate. Ni pored obdukcije libijskih vlasti.

Ovde možete pogledati / preuzeti emisiju Upitnik

"Naši državni organi, pošto je reč o našim građanima, će ovde već u toku noći početi sa obdukcijom na VMA, upravo iz tog razloga da se tačno utvrdi od čega su stradali, da li su ubijeni u bombardovanju ili je neki drugi uzrok smrti.U onome što je nama poslato i što je na arapskom jeziku utvrđuju se rane i povrede na telima i ne utvrđuje se uzrok", rekao je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Još se ne zna ni ko je odgovoran za smrt diplomata. Dok se čeka zvanični odgovor SAD, Pentagon saopštava: "Nismo sigurni kako su poginuli srpski državljani, jer nismo videli nikakve naznake da je u kampu za obuku ID bilo civila. Ispituje se i unutrašnja odgovornost. Ima li istine u medijskim spekulacijama o nezakonitim aktivnostima ambasadora u Libiji - trgovine vizama i oružjem?"

"Ne treba sada spekulisati sa svim tim dok državni organi ne daju mišljenje o svemu tome. Lično znam i lično sam zabranio i poslao pismo svim ministarstvima da zbog problema mogućih oko Libije, otkad je formirana nova vlada, nijedan posao nije obavljan trgovinom oružjem sa Libijom ili Sirijom ili Tunisom", naveo je Dačić.

Komentator Politike Miroslav Lazanski ističe da BIA u Beogradu mora da odobri svaku vizu libijskog državljanina.

"Znači BIA mora da pošalje za Hasu Husića ili Ahmeda, ne znam kog, procenu. Ne može mu ni Potežica ni bog otac izdati vizu ako se Beograd s tim ne slaže", kaže Lazanski.

Bivši ambasador u Libiji uveren je da tragedije ne bi bilo da su poštovane procedure još onoga dana kada su diplomate otete.

"Najmanje je bila obaveza ambasadora da se javi MSP, ja verujem da ministar ne bi dozvolio da u takvim uslovima abmasador napusti radno mesto i da ide u Tunis. Kobna greška je što se nije obavestio i centar bezbednosti u Sabrati i to je obaveza svim ambasadama u Tripoliju u ovim ratnim uslovima", rekao je bivši ambasador Dušan Simeonović.

Slađana Stanković i Jovica Stepić oteti su novembra prošle godine, a poginuli pre četiri dana, u američkom bombardovanju uporišta Islamske države u gradu Sabrata. Komemoracija nastradalima biće održana u četvrtak, u Ministarstvu spoljnih poslova.

"Potežica će ponovo dati izjavu"

Ivica Dačić izjavio je rekao da će ambasador u Libiji Oliver Potežica ponovo dati izjavu o okolnostima otmice dvoje službenika ambasade u Tripoliju, novembra prošle godine.

On je podsetio da je Potežica već dao jednu u izjavu u Tripoliju i da će to učiniti ponovo, najverovatnije u Beogradu.

Dačić je rekao da će ambasador Potežica biti povučen, odnosno da je dogovor o tome ranije već postignut.

Ministar je kazao da će sa premijerom Aleksandrom Vučićem narednih dana razgovarati o statusu ambasada koje se nalaze na kriznim područjima Bliskog istoka, te da ne veruje da će ambasada u Libiji biti zatvorena. On, međutim, nije isključio mogućnost da ona bude izmeštena.

broj komentara 2 pošalji komentar
(sreda, 24. feb 2016, 16:00)
anonymous [neregistrovani]

upitnik

Niko nije ni zabranio svi letovi kada su bombardovali Srbiju. Oni tada nisu se ponasali normalno niti ozbiljno,zato ne razumem sta to znaci da se vecito uporedjujemo sa svim ostalima. Tripoli nije zatvorio svoju ambasadu 1999,a nasa Vlada neka sama odlucuje sta je najbolje za nasu drzavu,a i dokazalo se da nije tacno da je bilo toliko nebezbedno u Libiji(g.Dacic je procitao pismo),ali teorija zavere je obuhvatilo celu Srbiju. Ovi ljudi su mogli sami da se vrate za Srbiju,ali oni to nisu uradili na vreme,a i dobrovoljno su izabrali da rade u Libiji.

(sreda, 24. feb 2016, 10:44)
Milan [neregistrovani]

Ko je odgovoran?

Emisija je odlična. Lazanski je sve u pravu, jedino ne u vezi toga da predstavništva Srbije treba da ostanu otvorena u Libiji, kao i u drugim državama pogođenim ratom. Svako će reći da diplomate moraju biti tamo zato što se tamo nalaze i drugi državljani Srbije, što je takođe protivno zdravom razumu. Mislim da je dovoljno nekoliko puta upozoriti naše radnike koji su na takvim područjima, da moraju da se vrate u Srbiju, a ukoliko to ne žele, trebalo bi da budu privedeni pa vraćeni. Ako ta mogućnost ne postoji, onda su sami odgovorni za sebe, ali niko ko ne želi ne može biti primoran da ostane u Libiji. Ašto se tiče putovanja, to bi morali biti zabranjeni svi letovi i drugi polasci ka takvim područjima. Tako se radi u ozbiljnoj državi.