Dačić, Simeonović i Lazanski o stradanju Srba u Libiji

Obdukcija tela srpskih državljana stradalih u Libiji bi trebalo da da odgovor na pitanje kako su tačno izgubili živote. Libijska obudkcija te odgovore nije dala. Njihovi posmrtni ostaci prethodno su redovnom linijom iz Istanbula prebačeni u Beograd. U emisiji "Upitnik" na RTS-u o slučaju stradnja Srba u Libiji govorili su ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, komentator "Politike" Miroslav Lazanski i bivši ambasador Dušan Simeonović.

Avion koji se, zbog nejasnih procedura, čekao četiri dana nije doneo i tačno pojašnjenje kako su nastradale srpske diplomate. Ni pored obdukcije libijskih vlasti.

Ovde možete pogledati / preuzeti emisiju Upitnik

"Naši državni organi, pošto je reč o našim građanima, će ovde već u toku noći početi sa obdukcijom na VMA, upravo iz tog razloga da se tačno utvrdi od čega su stradali, da li su ubijeni u bombardovanju ili je neki drugi uzrok smrti.U onome što je nama poslato i što je na arapskom jeziku utvrđuju se rane i povrede na telima i ne utvrđuje se uzrok", rekao je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Još se ne zna ni ko je odgovoran za smrt diplomata. Dok se čeka zvanični odgovor SAD, Pentagon saopštava: "Nismo sigurni kako su poginuli srpski državljani, jer nismo videli nikakve naznake da je u kampu za obuku ID bilo civila. Ispituje se i unutrašnja odgovornost. Ima li istine u medijskim spekulacijama o nezakonitim aktivnostima ambasadora u Libiji - trgovine vizama i oružjem?"

"Ne treba sada spekulisati sa svim tim dok državni organi ne daju mišljenje o svemu tome. Lično znam i lično sam zabranio i poslao pismo svim ministarstvima da zbog problema mogućih oko Libije, otkad je formirana nova vlada, nijedan posao nije obavljan trgovinom oružjem sa Libijom ili Sirijom ili Tunisom", naveo je Dačić.

Komentator Politike Miroslav Lazanski ističe da BIA u Beogradu mora da odobri svaku vizu libijskog državljanina.

"Znači BIA mora da pošalje za Hasu Husića ili Ahmeda, ne znam kog, procenu. Ne može mu ni Potežica ni bog otac izdati vizu ako se Beograd s tim ne slaže", kaže Lazanski.

Bivši ambasador u Libiji uveren je da tragedije ne bi bilo da su poštovane procedure još onoga dana kada su diplomate otete.

"Najmanje je bila obaveza ambasadora da se javi MSP, ja verujem da ministar ne bi dozvolio da u takvim uslovima abmasador napusti radno mesto i da ide u Tunis. Kobna greška je što se nije obavestio i centar bezbednosti u Sabrati i to je obaveza svim ambasadama u Tripoliju u ovim ratnim uslovima", rekao je bivši ambasador Dušan Simeonović.

Slađana Stanković i Jovica Stepić oteti su novembra prošle godine, a poginuli pre četiri dana, u američkom bombardovanju uporišta Islamske države u gradu Sabrata. Komemoracija nastradalima biće održana u četvrtak, u Ministarstvu spoljnih poslova.

"Potežica će ponovo dati izjavu"

Ivica Dačić izjavio je rekao da će ambasador u Libiji Oliver Potežica ponovo dati izjavu o okolnostima otmice dvoje službenika ambasade u Tripoliju, novembra prošle godine.

On je podsetio da je Potežica već dao jednu u izjavu u Tripoliju i da će to učiniti ponovo, najverovatnije u Beogradu.

Dačić je rekao da će ambasador Potežica biti povučen, odnosno da je dogovor o tome ranije već postignut.

Ministar je kazao da će sa premijerom Aleksandrom Vučićem narednih dana razgovarati o statusu ambasada koje se nalaze na kriznim područjima Bliskog istoka, te da ne veruje da će ambasada u Libiji biti zatvorena. On, međutim, nije isključio mogućnost da ona bude izmeštena.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
25° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво